By

Afgelopen september vond de jaarlijkse keukenbeurs plaats in Duitsland; de Küchenmeile. Het is dé beurs als het gaat om noviteiten in keukenland in de breedste zin van het woord. Wat opviel was de grote populariteit van marmerlook keukenbladen.

Tekst: Lilian van Tongerlo

Bladen met de uitstraling van marmer (inclusief aders), maar met de voordelen van Dekton, keramiek en composiet. Marmerlooks Marmer is hotter dan ooit. Hiermee bedoelen we dan niet alleen het marmer in de natuurlijke vorm, maar vooral de uitstraling van marmer; ook wel de marmerlook genoemd.

Deze marmerlooktrend wordt ook bevestigd door het recentelijk onderzoek onder consumenten, uitgevoerd door Qudata. Maar liefst 30% van de consumenten heeft aangegeven te gaan voor een marmerlook keukenblad.

Marmer

Marmer is een soort kalksteen, gevormd door de natuur onder hoge temperaturen. Het woord marmer komt uit het Grieks en betekent ‘glanzende steen’. Marmer heeft diverse kleuren, variërend van zwart, grijs, roze, groen en wit, inclusief aders. Het materiaal heeft een luxe, bijna koninklijke uitstraling.

Echter, het nadeel van marmer is dat het poreus is. Hetgeen betekent dat het materiaal niet helemaal dicht is en er eenvoudig water en andere vloeistoffen in kunnen trekken. Met als gevolg dat er vlekken en kringen op het blad ontstaan. Ook is het materiaal krasgevoelig en vereist het regelmatig onderhoud.

Arte Dekton KelyaBeste van twee werelden

Dat we de laatste jaren steeds meer marmerlook keukenbladen zien, heeft twee redenen. Reden één heeft te maken met de technologische vooruitgang; de techniek maakt het mogelijk om natuursteen ‘na te maken’.

De tweede reden heeft te maken met de veranderende levensstijl van consumenten. Consumenten hebben het druk en willen wel de lusten van een keukenblad, maar niet de lasten. Ofwel, ze willen een mooi blad met een luxe uitstraling, zonder daarbij veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud.

Producenten van keukenbladen spelen slim in op deze redenen door keukenbladen te produceren van andere, sterkere materialen die eruit zien als marmer, zoals Dekton, keramiek en composiet. 

Neolith Estatuario

Keukendesign met het keramische materiaal Estatuario E-01.

Look-a-likes marmeren keukenbladen

Een blad dat eruit ziet als een marmeren keukenblad, maar gemaakt van het materiaal Dekton? Het kan! Dekton, een relatief nieuw materiaal van Cosentino, bereikt in vier uur waar Moeder Aarde miljoenen jaren voor nodig heeft; een ijzersterk materiaal met de juiste eigenschappen, onderhoudsgemak én natuurlijke uitstraling. Het Dekton-assortiment van Arte telt inmiddels 7 look-a-likes marmeren keukenbladen. 

Estatuario

Ook van keramisch materiaal worden tegenwoordig prachtige marmerlook keukenbladen gemaakt. Zo hebben we de Estatuario E-01 in ons assortiment, een wit keukenblad met lichte, grijze ader. Nauwelijks van echt marmer te onderscheiden. Meer fan van composieten bladen? Ook daar zijn diverse mooie kleuren te vinden die op marmer lijken, zoals de Lyra, Ironbark en Snowy Ibiza. 

 

Gerelateerde berichten

De laatste puntjes worden op de i gezet. Er worden stickers op de wand geplakt, enkele tafels en...

Tijdens een rondreis door Nicaragua stuit ik steevast op prachtige woningen en resorts opgetrokken...

BATIBOUW, de grootste bouw-, renovatie- en decoratiebeurs in België, is van start gegaan. Tot...