By

Soms komen we bijzondere projecten tegen en die moeten we dan natuurlijk even delen. De Hub in Rotterdam van Kraaijvanger Architects is hier een mooi voorbeeld van. Het architectenbureau tovert grote, kale kantoren met behulp van modules om in gezellige woningen.

Leegstaande kantoren vormen een probleem. Er zijn er teveel van, terwijl de woningnood vrij groot is. Met de Hub kan Kraaijvanger Architects een leegstaand pand binnen enkele dagen ombouwen tot een woning.

The Hub Lapse from Kraaijvanger on Vimeo.

In de Hub zit een keuken, badkamer en toilet. Dit element is echter meer dan dat. Het zorgt voor warmte en het bevat een geluidsinstallatie en internet. Daarnaast zijn er nog meer Hubs mogelijk, zoals de Bedhub waarin men kan slapen.

Leaseplan

De gebruikers hoeven de Hub niet te kopen. Wat handig is, want het gaat vaak om een relatief korte periode van leegstand. De Hub is te leasen of huren.

Om dit systeem mogelijk te maken is gebruik gemaakt van financierders zoals leveranciers van materialen, data, energie, water en afvalverwerking. Zij zijn ook de eigenaren van het bouwsysteem.

tilleman_20160122-0061lr-56a8d0ce3b022

tilleman_20160122-0011lr-56a8d22ccd320Pilot

Wie interesse heeft in het assortiment kan een kijkje nemen op de eerste verdieping van het Gele gebouw in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Hier staat de Hub samen met de Bedhub sinds 20 januari.

De pilot is gebouwd uit HPL-meubelplaat en volkernplaten die met Lamello-verbindingen in elkaar zijn gezet, zo laat het ontwerpbureau weten.

Dankzij de leidingen en de bekabeling in de vloer van de Hub zijn alle voorzieningen via één punt verbonden met bestaande leidingen.

tilleman_20160122-0029lr-56a8d20441f9c
De Hub is gemaakt in opdracht van woningcorporatie Havensteder die hem cadeau geeft aan de stadsregio Rotterdam. De Hub was de winnende inzending van de prijsvraag die Havensteder vorig jaar uitschreef ter gelegenheid van hun 100 jarig bestaan. De centrale vraag was: hoe wonen wij in de toekomst?

Gerelateerde berichten

De laatste puntjes worden op de i gezet. Er worden stickers op de wand geplakt, enkele tafels en...

Tijdens een rondreis door Nicaragua stuit ik steevast op prachtige woningen en resorts opgetrokken...

BATIBOUW, de grootste bouw-, renovatie- en decoratiebeurs in België, is van start gegaan. Tot...