By

Paul Cleven uit Cuijk werkt al sinds z’n vijftiende met keukens. Interieurarchitect mag hij zich niet noemen, daarvoor ontbreken de papieren, maar aan creativiteit geen gebrek bij de 38-jarige.

Cleven denkt dat hij zo’n 1500 keukens op z’n naam heeft staan. De meeste ontworpen in vaste dienst bij een keuken- en interieurbouwer, de laatste vijf jaar als zelfstandig interieurdesigner. Hij focust zich uitsluitend op de aspecten van zijn werk die hem het meeste aanspreken: ontwerpen en goed advies geven.

“Bij het keuken- en interieurbedrijf deed ik bijna alles. Aannemen, ontwerpen, inmeten, producten bestellen en de begeleiding tijdens het plaatsen. De uitvoering en de verantwoordelijkheid liggen nu bij de bedrijven die de keukens maken. Dat kan het interieurbedrijf zijn waar ik veel mee werk of een andere fabrikant. Mijn klanten krijgen een uitgebreid ontwerp, maar kopen de keuken dus bij een derde partij.”

Paul Cleven

Functioneel praktisch

Cleven ontwerpt complete interieurs, vaak inclusief kookruimte. Negentig procent van de keukens is modern, maar voor een andere stijl draait hij z’n hand ook niet om. De ontwerper laat zich vooral leiden door de wens van de klant. “Als iemand een witte keuken wil, kan ik er geen blauwe van maken. Ik ontwerp naar de smaak van de klant en geef het de jus van mezelf.”

Paul ClevenHet oriënterende gesprek met de klant begint dan ook met de vraag of hij/zij graag kookt. “Het ontwerpproces begint praktisch. Iemand die hooguit een kwartiertje per dag kookt en graag op de bank zit, wil een heel andere keuken dan iemand die van kokkerellen en natafelen houdt.”

Als tweede informeert Cleven naar de gewenste apparatuur en of er in de keuken wordt gegeten, wat belangrijk is voor de indeling. Tot slot polst Cleven of klanten open staan voor ‘andere’ dingen. “Dat kunnen bijzondere materialen zijn of een afwijkende opstelling.”

Na een week of twee krijgen de klanten één ontwerp. “Hier laat ik geregeld wanden bekleed met leer, steen of beton in terugkomen. Een ander veelvuldig toegepast element is een houten kastenwand die doorloopt in een verlaagd plafond tot boven het kookeiland.”

Als meubelmaker heeft Cleven ervaring opgedaan met veel verschillende materialen. Hij kent de voor- en nadelen van de materialen goed en kan ze hierdoor praktisch toepassen in creatieve ontwerpen. “Klanten krijgen van mij een eerlijk verhaal. Ik vertel de voordelen en de nadelen van bijvoorbeeld betonstuc of beton-ciré. Een prachtig product dat in natte ruimtes veel onderhoud vraagt. Op papier kan alles, maar in de praktijk pakt het niet altijd even goed uit.”

Paul Cleven

 

Porsche rood

Zijn kennis en praktische instelling leveren bijzondere keukenontwerpen op. Zo werd onlangs in het plaatsje Heumen vlakbij Cuijk de laatste hand gelegd aan het nieuwe interieur van een langgevelboerderij uit 1924.

“Het interieur bevat een combinatie van stijlen. Ik heb voor de keuken een klassieke kast met kroonlijst bedacht die met de hand is afgelakt. Door de kwaststrepen lijkt het meubel ouder.

In het midden van de keuken staat een rood hoogglans gelakt kookeiland met een warmgewalst stalen werkblad. Houten lage keukenkasten met werkbladen omzomen de ruimte.”

De verschillende stijlelementen van de keuken komen in de hele woning terug. Ze passen bij de klant. Cleven: “De opdrachtgever is een kleurrijk persoon en altijd fleurig gekleed. De kleur van zijn auto, een rode Porsche, moest terugkomen in het interieur.

Naast het kookeiland in de keuken heeft de badkamer een rood vrijstaand bad, er is een rode schouw geplaatst en tegen de muur hebben we een loungebank geplaatst gecapitonneerd met broeksknopen in allerlei kleuren.”

Hij vervolgt: “Als hij een andere kleur auto koopt, passen we het interieur gewoon aan, deze doelgroep kijkt niet op een paar duizend euro.”

Paul Cleven

Deur in kastenwand

Een ander bijzonder project is een kubus in een woning. Het gaat om een groot multifunctioneel blok. Zo heeft het een wand met wasruimte, een wand voor de speelkamer en een wand voor de keuken.

De deur naar de garage is verwerkt in de kastenwand en valt daardoor bijna niet op. “De kastenwand lijkt groter en de deur valt niet uit de toom. Dit is ook een prima oplossing voor een muur- of meterkast en/of gang- of kelderdeur.”

Het hout waarmee hij dit blok maakte, is een geliefd materiaal van Cleven. Met name eikenhout gebruikt hij graag in zijn ontwerpen. “Met eiken kun je alle kanten op. Rustiek met noesten of bewerkt met een lichte, donkere of zwarte finish. De licht getinte keuken is populair en in mijn ontwerpen combineer ik dat vaak met hout. Hout zorgt namelijk voor warmte en sfeer.”

 

Spannend ontwerp

Over het algemeen kiezen klanten voor de veilige ‘rechttoe rechtaan keuken’, aldus Cleven. Dat het ook anders kan, liet hij zien in een exemplaar met een eiken onderbouw met daarboven een kwartslag gedraaid blok met besteklade en een dun RVS werkblad.

“Ik wilde de lange ruimte van de keuken breken en spannender maken. Daarom heb ik voorgesteld om het bovenste deel iets te draaien. Het steekt aan beide kanten vijftien centimeter uit. De klanten hebben lang getwijfeld, maar eenmaal geplaatst vonden ze het prachtig.”

Toekomst

Cleven verwacht dat keukens in de toekomst groter, sfeervoller en praktischer worden. Zo kan een grote keukentafel gebruikt worden om aan te eten, natafelen en werken.

Ook voorziet hij een toename van bijzondere wandbekledingen, zoals rots-structuur en leer. Dit geldt ook voor het gebruik van strijklicht met schaduweffecten en verlaagde plafonds waarin geluid, verlichting of afzuiging in het blad is verwerkt. Verfijnd en grof gaan hand in hand, aldus de ontwerper. Stoere grepen, natuursteen en gezandstraald hout kan mooi gecombineerd worden met strakke, moderne keukenopstellingen.

Dit sluit aan bij zijn visie over duurzaamheid. Het gebruik van duurzame materialen en toekomstbestendige apparaten is essentieel, aldus de ontwerper. Zo is de stoomoven tegenwoordig een must have en koken op gas is uit den boze.

“Als je een stoomoven eenmaal gewend bent, wil je nooit meer anders. Het eten smaakt beter, behoudt meer vitaminen en tijdens het bereiden hoef je er niet bij te blijven. Als het klaar is houdt het apparaat het eten op temperatuur.

Koken op gas is ongezond, omdat er fijnstof bij vrijkomt. Jaarlijks sterven er duizenden mensen aan de gevolgen van fijnstof. Daar komt bij dat gas een fossiele brandstof is die langzaam opraakt.”

Gerelateerde berichten

Michiel de Zeeuw is een bekend gezicht op televisie. In 1996 brak hij door met een rol in de serie...

Kenneth Tan Fotografie ATAG heeft twee erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) ontvangen en een...

“Een keuken moet functioneel, maar toch vooral mooi zijn. Koken doe je meestal maar één keer per...

Leave a Reply