By

D66 heeft de initiatiefnota ‘Het Internet der Dingen: maak apparaten veilig’ gelanceerd. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven stelt dat alle apparaten die aangesloten zijn op IoT een veiligheidskeurmerk moeten krijgen.

De politieke partij vindt dat Nederland als digitale koploper in Europa stappen moet zetten om het veilig gebruik van Internet der Dingen-apparaten voor consumenten te waarborgen.

“We willen zoveel mogelijk voorkomen dat er wordt ingebroken op apparaten waardoor de werking van het apparaat in het geding komt. Apparaten die zijn aangesloten op internet verzamelen, analyseren en gebruiken persoonlijke en vaak intieme data van de gebruikers. Die informatie moet versleuteld zijn en daarmee afgeschermd voor derden. Welke keuzes hebben mensen wanneer zij een apparaat op het internet aansluiten? Hoe waarborgen we de veilige werking van aangesloten apparaten? Hoe wordt persoonlijke data van gebruikers beschermd tegen misbruik?”

Nu is het tijd dat er antwoorden komen op die vragen, aldus D66. Bedrijven die apparaten en software aanbieden, moeten hier een bijdrage aan leveren. Daarnaast heeft volgens D66 de overheid een rol bij het waarborgen van cybersecurity en cyberhygiëne. Zo moet de overheid consumenten advies geven over het veilig gebruiken van op internet aangesloten apparaten.

De voorstellen van D66:

  1. een Nederlands bedreigingsanalyseteam op te richten.
  2. Standaarden voor cyberveiligheid van apparaten te creëren.
  3. De mogelijkheden voor software-aansprakelijkheid te onderzoeken.
  4. Te investeren in de zelfredzaamheid van consumenten voor veilig gebruik van Internet der Dingen- apparaten.
  1. Een onafhankelijk, sterk en actief Nationaal CyberSecurity Centrum (NCSC) op te richten.

 

Gerelateerde berichten

Binnenkort verschijnen de eerste LiFi-lampen in de winkelschappen. Philips wil als eerste draadloos...

Voor de nieuwste uitbreiding aan hun gamma liet Floorify zich inspireren door twee opkomende...

Dit voorjaar is een update te verwachten voor de keukenverlichting van IKEA. Drivers maken de...