By

Food Design Katja Gruijters is het eerste boek over de consumptie, industrie en duurzame ontwikkeling van ons dagelijks voedsel. Terwijl food design doorgaans vaak gaat over het uiterlijk van eten, heeft dit boek juist als doel om je bewust te maken van voeding. Het laat je zien wat je nu eigenlijk eet.

Het is niet duidelijk wat er nu precies mis gaat in de voedselketen, maar één ding is zeker: we gooien teveel eten weg en gebruiken de wereld inefficiënt als het gaat om voedselproductie. Boeren, wetenschappers, de industrie en consumenten weten niet wat ze aan elkaar hebben. De media lusten er ondertussen pap van.

Ondertussen worden we gevoed met feiten, meningen en fabels die onze opvattingen over eten sterk beïnvloeden. In dit spanningsveld voelt internationaal gerenommeerd food designer* Katja Gruijters zich als een vis in het water. Zij onderzoekt al experimenterend ons eetgedrag en onze eetcultuur. Vanuit het principe van duurzaamheid ontwikkelt ze concepten en voorstellen voor alternatieven met het oog op gezondheid en kwaliteit.

In het Engelstalige Food Design Katja Gruijters presenteert Gruijters voor het eerst 35 projecten, events en producten tegen de achtergrond van de huidige ontwikkelingen in de rumoerige wereld van voeding. Met dit prachtig geïllustreerde boek wil Gruijters iedereen die om voedsel geeft – om te produceren of te consumeren, professionals en studenten – inspireren tot betrokkenheid bij de fascinerende wereld van food creation.

Het boek is geschreven door Ed van Hinte. Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige, schreef het voorwoord. De bijzonder vormgeving is van Studio Renate Boere.

Over Katja Gruijters

Katja Gruijters studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met ontwerpen voor snacks van nieuwe eiwitten. Achtien jaar later kan Katja zich expert in fooddesign noemen. Ze ontwikkelt concrete praktische concepten op eigen initiatief, in wisselwerking met opdrachten die ze uitvoert voor tal van internationale bedrijven, samen met specialisten op verwante gebieden. Wereldwijde trends voelt ze haarfijn aan. De drijvende kracht achter haar werk is verduurzaming. Gruijters is betrokken bij verschillende (internationale) instellingen en werkt samen met universiteiten en opleidingen.

Gerelateerde berichten

De gemiddelde omzetstijging van 3,4% die woonwinkels in het eerste kwartaal realiseerden, is hoger...

Nederlandse architecten koken tegen elkaar onder leiding van chefkok Stefan van Sprang op 22 mei....

Maar liefst een vijfde van de Nederlandse vrouwen krijgt na de aanschaf van keukenapparatuur spijt....