By

Nederlanders zijn tevreden over waar ze wonen, maar denken dat de woonsituatie in 2040 heel anders zal zijn. Men wil de Randstad vermijden en wie niet zelfstandig kan wonen, verkiest liever een woongemeenschap. Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos.

Dit onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de recent verschenen publicatie ‘Nieuw Wonen’ uit de Publiek Geheim serie. Voor dit boek zijn in het afgelopen jaar gesprekken en interviews gehouden met een kleine 40 deskundigen uit een groot aantal sectoren. Zij werden gevraagd naar hun visie op hoe het wonen in Nederland zich ontwikkelt tot 2040.

Tegelijkertijd onderzocht Ipsos in oktober onder 1.120 consumenten tussen 18 en 60 jaar hun beeld bij wonen in 2040.

In of buiten de Randstad

Opvallend is dat de deskundigen op een aantal woonthema’s een anderemening zijn toegedaan dan het algemene publiek. Zo menen de deskundigen dat we in 2040 vooral in de stad in de Randstad wonen. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt juist dat in 2040 een even groot deel van de Nederlanders verwacht in een dorp te wonen als in de stad. Zes op de tien geeft aan dan buiten de Randstad te zullen wonen.

Anders betalen

Daarnaast is een aantal deskundigen ervan overtuigd dat we in 2040 geen hypotheeklasten of huur meer in euro’s betalen maar via leveranciers ‘betalen’ in data over ons gedrag als consument. Ruim driekwart van de Nederlanders ziet dit echter niet gebeuren. Daartegenover staat dat bijna een kwart deze ontwikkeling wel ziet gebeuren.

Woongroepen

Redelijke overeenstemming is er over thematische woongroepen. De deskundigen geven aan dat we in 2040 graag wonen te midden van gelijkgestemden. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat de helft van de ondervraagden dit ook ziet zitten. Met name als het gaat om het samenwonen met leeftijdsgenoten. Slechts 16 procent van de ondervraagden zegt dan te willen wonen bij een kind of familie.

Publiek Geheim

Nieuw Wonen is een boek uit de serie Publiek Geheim. Eerder verschenen boeken over onder meer coöperaties en de Ecologische Hoofdstructuur. Het boek wordt in een oplage van 3.000 stuks gedrukt.

Gerelateerde berichten

Nederlandse architecten koken tegen elkaar onder leiding van chefkok Stefan van Sprang op 22 mei....

Maar liefst een vijfde van de Nederlandse vrouwen krijgt na de aanschaf van keukenapparatuur spijt....

Liebherr heeft opnieuw twee Red Dot Design Awards gewonnen in de categorie ‘product design’....