10,1% minder omzet voor keukenbranche

0

De totale woonbranche is qua omzet gestabiliseerd en laat na negen maanden slechts een klein plusje zien van 0,1 procent. Vooral de keukenmarkt had een fors lagere omzet deze zomer.

De totale omzet in het derde kwartaal met 6,2% achter, terwijl na de eerste helft van het jaar nog sprake was van een positieve omzetgroei. Dit blijkt uit gegevens van de INretail Woonwinkelmonitor.

Oververhit

De hete zomer leidde in de woonbranche tot minder aankopen. Daarnaast is de situatie op de woningmarkt mede-veroorzaker van de stabilisering van de gemiddelde omzet, stelt brancheorganisatie INretail.

“Als de oververhitte woningmarkt ervoor zorgt dat ook in andere sectoren investeringen achterblijven, ontstaat een situatie die ongezond is voor de BV Nederland,” stelt branchemanager Wonen Bert-Jan van der Stelt van INretail.

Minder aanbod

“Er is een sterk verminderd aanbod van koopwoningen”, vervolgt Van der Stelt. “Er worden te weinig nieuwe huizen opgeleverd en de prijzen zijn structureel te hoog. Dat drukt heel duidelijk op de omzetten in de woonbranche.”

De keukensector is sterk verweven met de ontwikkelingen op de woningmarkt en dit segment noteerde in het derde kwartaal 10,1% minder omzet.

Leave A Reply