7 x zo overleef je de hittegolf

0

Het KNMI meldt dat de temperatuur vandaag oploopt tot 38 graden in het zuiden en zuidoosten. Dat is niet heel prettig in een werkplaats waar de hele dag machines draaien en je beschermende kleding moet dragen. Zo houd jij het hoofd koel tijdens deze hittegolf.

1 | Drink genoeg

Dit lijkt een voor de handliggende tip, maar de meeste mensen vergeten voldoende te drinken op hete dagen. Je kunt dan snel last krijgen van hoofdpijn en andere uitdrogingsverschijnselen. Drink ook als je geen dorst hebt. Het zal je verbazen hoeveel vocht je ongemerkt verliest tijdens een warme werkdag.

 

2 | Tropenrooster

Voor een klein bedrijf is het makkelijker om een tropenrooster in te voeren dan voor een grote organisatie. Toch is het fijn als de werktijden (tijdelijk) zijn aangepast. Vroeg beginnen kan de productiviteit hoog houden. Om zes uur ’s ochtends is het bijvoorbeeld nog lekker koel in de werkplaats.

 

3 | Zet elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten produceren warmte. Gebruik je ze niet? Zet ze dan even uit. Zo warmt de ruimte niet onnodig op.

 

4| Zorg voor een koele luchtstroming

Maak optimaal gebruik van ventilatoren, luchtroosters en airconditioning. Maar maak ook slim gebruik van schaduw. Staat ’s ochtends de zon nog niet op bepaalde muren? Dan kun je daar misschien even een deur open zetten.

 

5 | Luchtige kleding

Moet je kleding dragen die voldoet aan bepaalde veiligheidsvoorschriften, dan kun je daar natuurlijk niet aan ontkomen. Veiligheid gaat altijd voorop. Maar luchtige katoenen shirts kunnen al heel fijn zijn tijdens tropische dagen. Let daarom op welke kleding je aantrekt deze week.

 

6 | Lage vochtigheidsgraad

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe warmer je een temperatuur ervaart. Zorg dus voor een lage luchtvochtigheid, desnoods met behulp van elektrische luchtontvochtigers.

 

7 | Werk weigeren

Als je het toch te heet krijgt, is het verleidelijk om werk te weigeren. Doe dit echter nooit zomaar, maar bespreek eerst de omstandigheden met je werkgever. Vaak is er wel een oplossing te bedenken. De situatie is immers tijdelijk.

Over wat precies ‘te heet’ is, staat overigens geen exacte temperatuurvermelding in het Arbobesluit. Wel staat hier (artikel 6.1) dat een werkplek niet nadelig mag zijn voor je gezondheid. Denk je dat de hoge zomerse temperatuur zorgt voor een onveilige situatie en wil je werkgever er écht niets aan doen? Dan kun je je werk tijdelijk onderbreken tot er wel een voor een oplossing wordt gezorgd.

 

 

Leave A Reply