De ABN-Amro constateert dat de circulaire economie maar moeizaam van de grond komt. “Oorzaken hiervoor zijn wet- en regelgeving en op de rendement gerichte financiële sector.”
“Mede hierdoor hebben circulaire startups moeite om financieel rond te komen”, vervolgt de ABN-Amro. “Om de circulaire economie te laten slagen zijn systeemveranderingen nodig.”
Uit het Circularity Gap Report uit 2021 blijkt dat de wereldwijde economie momenteel voor slechts 8,6 procent circulair is. In Nederland ligt dit percentage hoger, namelijk 25 procent. “Dit betekent echter dat nog steeds 75 procent van alle grondstoffen die de Nederlandse economie binnenkomen uiteindelijk weer worden verbrand of weggegooid.”
Uit het onderzoek van ABN-Amro blijkt dat we het vooral moeten hebben van startups. Volwassen bedrijven schakelen langzaam over, of slechts gedeeltelijk en in de meeste gevallen helemaal niet. Bovendien worden vaak alleen de makkelijke procesveranderingen aangepakt.
Mismatch grooste boosdoener
Joost Loeb (ABN AMRO) heeft in samenwerking met TIAS School for Business and Society onderzocht waarom de startups zo moeilijk te financieren zijn. “Op het eerste gezicht hebben circulaire startups veel financieringsmogelijkheden: diverse subsidies en fondsen zoals de MKB-innovatiestimulering en de Goldschmeding foundation, verstrekkers van risicodragend vermogen (‘equity’) zoals seed- en venture capital-fondsen, en een uitgebreid aanbod aan kredietverstrekkers. Dit ruime en diverse aanbod van kleine en grotere financieringen voor zowel kleine als grotere bedrijven lijkt ook circulaire startups te kunnen bedienen. Toch is het aanbod van financiële oplossingen vaak niet toereikend. Er lijkt sprake van een mismatch, die zijn oorsprong vindt in investeringscriteria binnen de financiële sector en de wet- en regelgeving van de overheid.”
Lees het hele artikel hier.