Architect gebruikt 3400 m2 Neolith voor huis aan Lake Huron

0

Aan de oever van Lake Huron, een van de Canadese Grote Meren, ligt een ‘vakantiehuis’. Voor het ontwerp is 3400 m2 Neolith gebruikt, omdat dit materiaal bestendig is tegen de extreme Canadese weersomstandigheden.

Lake Huron is een populair vakantiegebied op een afstand van slechts één uur van London in Ontario. De woning lijkt in niets op een standaard vakantiewoning en is met 1600 vierkanter meter woonoppervlak veel groter en luxer dan de gemiddelde woningen in de omgeving. Het wordt echter al drie generaties lang gebruikt door dezelfde familie als buitenhuis.

Neolith Strata Argentum trappen. Foto: Adam Letch.

De architecten en ontwerpers, Mark Bullivant en Johan Basson van SAOTA in Cape Town in Zuid-Afrika, werkten bij dit project samen met Steven Cooper en Phil Sharron van matter architectural studio inc. uit London in Ontario. Vanaf het moment dat ze het project aangenomen hadden, stonden ze voor een flinke uitdaging.

“Als je op de locatie aankomt, dan kun je het meer in eerste instantie niet zien, want het terrein ligt op een brede rots, een soort overgangsruimte tussen het water en hectares bosgrond”, zegt Bullivant. “We wilden er daarom voor zorgen dat het eerste moment dat je het meer ziet, echt veel impact heeft.”

De architecten zijn uitgegaan van het conceptuele idee om een serie rechthoekige dozen te stapelen, deze zijn onderaan ingebed in het grondvlak en aan de bovenkant hangen ze, met het woonniveau ertussenin.

De belangrijke binnen en buitenruimtes zijn op het zuiden gebouwd. De architecten wilden ervoor zorgen dat de bewoners vanuit de woonkamer een geweldig uitzicht hebben en kunnen genieten van de ondergaande zon. Verder vormen de ruimtes van het huis een in elkaar overvloeiend geheel, zodat het huis een ontspannen en ongedwongen sfeer uitstraalt. Dit is belangrijk bij een huis waarin de hele familie moet kunnen relaxen en gasten ontvangen.

Neolith werd gebruikt voor zowel het interieur als het exterieur. Hiervoor is de samenwerking aangegaan met distributiepartners Marble Trend en Ontario Panelization. Het materiaal is gebruikt voor alle vloeren, badkamers, het keukenplafond, diverse gangen en het trappenhuis, dat drie etages hoog is.

Neolith® Strata Argentum plafond en vloeren. Foto: Adam Letch.

Het kleurpalet binnen is een subtiele representatie van de buitenkant, een uitgebalanceerd geheel van licht en donker. Strata Argentum is gebruikt voor de vloeren. Krater is gebruikt voor de haarden en de buiten-screens, voor een zwartmetalen look.

Om maximale naadloze continuïteit van materialen, binnen en buiten, te verkrijgen werd ‘Stone and Textures artist’ oftewel ‘steenkunstenaar’ Eva Chylinski ingeschakeld. Zij maakte handgeschilderde randen, zodat deze precies passen bij de diverse patronen.

Over het algemene designconcept zegt Basson: “Materialiteit is een belangrijke steunpilaar van ons design-ethos. Dat wil zeggen, dat we voortdurend proberen om interessante elementen en expressie in onze gebouwen te bereiken met de materialen die we gebruiken.

Bij deze uitdaging, het werken in zo’n veeleisende omgeving, spelen productkeuze en de levensduur van materialen een cruciale rol. Ons belangrijkste doel was om een huis te bouwen dat de weersomstandigheden van Canada kan weerstaan en dat tegelijk ook mooi is.”

Neolith Strata Argentum plafond en vloeren. Foto: Adam Letch.

De gehele buitenkant van het huis is bekleed met Neolith. Zo’n 2000 m2 van het materiaal is gebruikt voor het gevelsysteem Ceramitex Facade System met hun eigen bevestigingstechnologie, Unity Attachment Technology, van Elemex. Het is geïnstalleerd door Ontario Panelization. Hier gebruikten de architecten Bullivant en Basson een lichtere tint, roomkleurig Strata Argentum, om een mooie blend te krijgen met het sneeuwlandschap in de winter en de heldere hemel in de zomer. Nero Zimbabwe, met de kleur van donker houtskool, gebruikten ze vanwege de match met de donkere lage niveaus van de bossen en de rest van de omgeving.

Neolith Strata Argentum en Neolith Nero Zimbabwe. Foto: Adam Letch.

 

 

Comments are closed.