By

In Rotterdam Ahoy vond onlangs de zesde editie van ARCHITECT@WORK plaats. Aan 4.256 architecten en andere ontwerpers presenteerden meer dan 280 exposanten uit de bouw hun nieuwste producten. Het thema van het event – Architectuur en Water – was uitgewerkt in verrassende tentoonstellingen en een gevarieerd programma met lezingen.

Tekst: Nathalie Sandra

De bouw in Nederland trekt aan en dat was te merken op ARCHITECT@WORK. Vooral op donderdag, toen het buiten iets was afgekoeld, was het een drukte van belang. De architecten en andere ontwerpers kwamen af op de vele nieuwe producten die tijdens het evenement gelanceerd werden.

Innovaties

Zo kon men een werkend model te zien van een kamerbreed raam dat elektrisch verticaal te verschuiven is, zodat een studio-appartement met een druk op de knop getransformeerd kan worden tot één grote loggia. Het is een product dat zijn oorsprong vindt in riviercruiseschepen en nu succesvol is toegepast in twee grote woningbouwprojecten.

Overal op ARCHITECT@WORK waren dergelijke grote en kleine innovaties te zien. Zo presenteerde een glasfabrikant een nieuwe type glas dat per deel meer of minder transparant te maken is gedurende de dag. De onder- en bovenzijde van een verdiepingshoog raam kan zo bijvoorbeeld ‘s middags zonwerend gemaakt worden, terwijl in het middendeel het doorzicht gehandhaafd blijft.

Koel Olthuis van Waterstudio.nl was één van de sprekers tijdens ARCHITECT@WORK

Koel Olthuis van Waterstudio.nl was één van de sprekers tijdens ARCHITECT@WORK

Het bekende concept van ARCHITECT@WORK – stroken van geschakelde, compacte stands afgewisseld met lounges met gratis eten en drinken – bewees zich deze editie opnieuw. De beperkte ruimte op de stands blijft leveranciers stimuleren alleen hun noviteit te tonen, terwijl in de tussengebieden rustig bijgepraat kan worden. “Waar leer je in zo’n korte tijd zoveel innovaties kennen in zo’n sfeervolle setting?”, merkte een bezoekend architect hierover op.

“Voor de uitdagingen waarmee we binnen onze projecten stoeien, kom ik op ARCHITECT@WORK iedere keer weer onverwachte oplossingen tegen”, vertelde architect Koen Olthuis van Waterstudio.NL. “Op het event valt het dan ineens op zijn plek. De deelnemende leveranciers kun je daarbij gemakkelijk vragen stellen over de gepresenteerde producten. Het is een event vol inspiratie.”

Sculptuur van William Sweetlove

Sculptuur van William Sweetlove

Architectuur en water

Direct na binnenkomst werden de bezoekers aan ARCHITECT@WORK verwelkomt door een veld van felgekleurde sculpturen van de kunstenaar William Sweetlove. De sculpturen van mensen en dieren droegen allemaal een of meerdere waterflessen en stelden de gevolgen van de klimaatverandering voor mens en dier ter discussie en de waterschaarste die hierdoor nu al ontstaat.

Het thema van deze editie van ARCHITECT@WORK – Architectuur en Water – had een diep inhoudelijke ondertoon. In de fototentoonstelling van DAPh, Dutch Architecture Photographers, werd vooral de schoonheid belicht van de combinatie van architectuur en water. In de tentoonstelling die Materia had samengesteld waren allerlei materialen te zien die zich op een bepaalde manier tot water verhouden, zoals een materiaal dat bij contact met water verkleurt.

aw_materia

Bezoekers op de stand van Materia tonen grote interesse in de nieuwe mogelijkheden voor materialen.

aw_materia2

Materia

 

Sprongen voorwaarts

De tweede dag stond in het teken van ‘wonen op water’ en werd afgetrapt door architect Ramon Knoester van WHIM, dat momenteel drie installaties bouwt die in de buitenbochten van de Maas afval uit het water vist.

Els Zijlstra, creative director van Materia, ging hierna in op materialen die gebouwen intelligenter kunnen maken. Een van de voorbeelden die ze noemde was een door de ETH Zürich ontwikkelde poreuze dakbedekking die regenwater normaal gesproken vasthoudt, maar op zeer warme dagen laat verdampen. Via dit ‘zweten’ kan het gebouw op natuurlijke wijze afkoelen.

 

De volgende Nederlandse editie van ARCHITECT@WORK vindt plaats op 12 en 13 september 2018 in Rotterdam Ahoy.

Het ARCHITECT@WORK team

Het ARCHITECT@WORK team

Gerelateerde berichten

Je zou verwachten dat het toilet de meest smerige plek in huis is, maar het is de keuken. Dit...

Het KNMI meldt dat de temperatuur vandaag oploopt tot 38 graden in het zuiden en zuidoosten. Dat is...

Afgelopen weekend werd de internationale persconferentie voor IFA 2019 gehouden in Spanje. K&D was...