Booming Bamboo

0

Dat bamboe veel mogelijkheden biedt, werd dit weekend duidelijk tijdens de presentatie van Booming Bamboo. We gingen zelf op zoek naar inspirerende voorbeelden uit de keukenbranche.

“Bamboe is een van de meest veelzijdige en duurzame materialen ter wereld, maar nog steeds relatief onbekend in de designwereld”, stelt Materia. Dit platform voor materialen heeft meegeholpen aan de totstandkoming van het boek Booming Bamboo. Samen met auteur Pablo van der Lugt, Head of Sustainability bij MOSO International & Accsys Technologies, is gezocht de impact van bamboe en andere biobased materialen, zoals hout, kurk en hennep. Met name in de architectuur en design branche.

“Met het oog op de klimaatveranderingen en de schaarste aan hulpbronnen kan bamboe als biobased materiaal bijdragen aan een meer duurzame en circulaire wereld.”

Tijdens het evenement kwamen vooral de voordelen van bamboe aan bod. Het groeit razendsnel, heeft niet veel nodig als plant en is bijzonder sterk. Het kan bovendien voor veel toepassingen gebruikt worden. Van kleding tot complete flatgebouwen inclusief dragende constructie.

In de keukenbranche wordt bamboe natuurlijk ook gebruikt. We gingen op zoek naar enkele inspirerende voorbeelden en vonden legio. Een klein overzichtje:

De MOSO keuken van Kitchzen van bamboeplaat en fineer.

Hans van Leeuwen Timmerwerken over deze keuken: “Wij ontwierpen en realiseerden het kookeiland met terrazzo keukenblad, de op maat gemaakte keukenkasten, inbouwapparatuur en het verlaagde plafond met een goed doordachte oplossing voor de afzuigkap. De keuken werd een 100% bamboe keuken; een nieuwe, milieuvriendelijk en zeer populaire houtsoort vanwege de warme, moderne uitstraling.”

Een zeer moderne bamboe-keuken met accentverlichting.

Bamboe kan modern worden toegepast, maar laat zich ook mooi combineren met een meer traditionele, ambachtelijke stijl.

De combinatie beton en bamboe blijkt ook erg goed te werken. Ontwerp: Met Hout in samenwerking met Andres de Rozario meubelmakerij.

Of zoals in deze keuken van ontwerpbureau Presiez.

Voor accessoires wordt bamboe volop gebruikt. Deze collectie is bijvoorbeeld van IKEA.

 

 

Leave A Reply