Bouwen & Wonen congres in teken van ‘de veranderende wereld’

0

De vierde editie van het Bouwen & Wonen congres stond in het teken van het thema ‘bouwen en wonen in een veranderende wereld’. Nieuw dit jaar was de uitreiking van de Koploper Award. Hugo van Osch, algemeen directeur van Arte, mocht hem in ontvangst nemen.

“De wereld verandert natuurlijk altijd, dat is van alle tijden. Ook onze tijd kent vele veranderingen zoals de toenemende mondialisering, real live beeld en geluid van waar dan ook ter wereld, de sterk mondiger geworden mens, de afnemende rol van autoriteiten, de drang naar transparantie en tegelijkertijd de sterke behoefte aan privacy.”

Met deze uitspraak maakt de organisatie van het congres Bouwen en Wonen de relevantie van het thema van de 2018-editie kenbaar. Dit congres is een initiatief van Comfortabel Wonen/Voorlichtingsburo Wonen. Diverse sprekers werden uitgenodigd om in het kader van dit thema een kwartier te spreken. Met name onderwerpen als de beperkte beschikbaarheid van materialen, de dringende noodzaak afval te reduceren, verduurzaming, circulair bouwen en de gevolgen van de overstap van aardgas naar elektriciteit kwamen aan bod.

Tijd voor actie

Alle aanwezigen waren het in ieder geval op één punt eens; het is tijd om actie te ondernemen. In de bouw is men van origine wat trager met het implementeren van nieuwste technologie en houdt men langer vast aan beproefde technieken en methoden. Maar het kan ook anders, zo stellen de sprekers. Want, de middelen zijn inmiddels voorhanden.

Zo vertelde Lars van der Meulen over Madaster, een materialen paspoort waardoor alle gebruikte producten in de toekomst makkelijker herbruikt kunnen worden. Van der Meulen is werkzaam als business unit manager duurzaamheid en innovatie van Aveco de Bondt, een dochteronderneming van VolkerWessels. Hij is ook verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van VolkerWessels.

“De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van het materiaalgebruik in Nederland. Het is daarom een plicht voor deze sector om bij te dragen aan circulair materiaalgebruik. Dit betekent ophouden met circulair roepen en beginnen met circulair bouwen. Circulair ontwerpen en eerlijkheid over wat wel én niet lukt zijn hierin cruciaal.”

Van gas af, en dan?

‘Van gas naar elektriciteit’ was een ander veelbesproken onderwerp en eveneens relevant voor de keuken- en interieurbranche. Hoe realistisch is het om Nederland volledig gasvrij te maken? Sible Schöne,oprichter en directeur van Stichting HIER Klimaatbureau, sprak over dit onderwerp en de vragen die het oproept.

Hoe gaan we een wijk van het aardgas af helpen? Wat betekend dat voor de woningen? Wat zijn de alternatieven? Op welke termijn zou dit gerealiseerd moeten worden? Wat gaat het kosten en wie gaat het betalen? Schöne: “Dit zijn belangrijke vragen voor lokale overheden en bewoners. Met de gezamenlijkheid van een wijk gebonden aanpak is veel en snel te bereiken en is er ook alle ruimte om aandacht te geven aan zaken als onafhankelijk maatwerkadvies, financiële hulp en subsidies, planning, helpdesk, ontzorging, goede prijs/kwaliteit verhouding en garanties.”

Hugo van Osch van Arte (l.) ontvangt Koploper Award

Eerste Koploper Award

Tijdens het congres worden traditiegetrouw duurzaamheidsprijzen uitgereikt. Dit jaar werd voor het eerst ook de Koploper Award toegekend aan een duurzaam bedrijf. Hugo van Osch, directeur van keukenbladenfabrikant Arte in Helmond, mocht deze van het Voorlichtingsburo Wonen in ontvangst nemen.

Bart Weijers, directeur Comfortabel Wonen/Voorlichtingsburo Wonen, legt uit waarom. “Lang voordat MVO een begrip werd, hield Arte zich al bezig met duurzaam ondernemen. Verantwoord bezig zijn met energie en met mensen is niet iets wat het bedrijf erbij doet, maar het is de kern van de onderneming. In 2011 besloot Arte om haar activiteiten te laten certificeren op de MVO Prestatieladder. Inmiddels is het bedrijf, als eerste in de branche, opgeklommen tot niveau 4.”

Leave A Reply