CASE STUDY – Transformatie Brussels appartement

0

Aan het gezellige Flageyplein in Brussel is deze krappe, oubollige woning omgetoverd in een modern, design appartement. Deze case study laat zien wat je kunt bereiken met een grondige verbouwing. 

Een klein huis heeft veel voordelen: je hebt niet veel spullen nodig, je hoeft niet veel op te ruimen en het is goedkoper dan een riant appartement. Bovendien is de keuze is grote steden beperkt en worden mensen gedwongen kleiner te wonen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, mits het appartement goed is ingedeeld.

Dat gold niet voor deze oude woning in Brussel. Met 180 m2 vloeroppervlak, inclusief de kelder, is het absoluut een compact huis, maar door een herindeling en compleet ander gebruik van materialen, is er een ruim aanvoelende leefruimte gecreëerd. 

De eigenaars van het appartement kozen voor Neolith als basismateriaal voor veel belangrijke elementen in de woning. Het gesinterde de steen is van vloer tot plafond toegepast. Als echte minimalisten waren ze volledig overtuigd van de volgende uitgangspunten:

  1. Het is mogelijk om verschillende doelen te bereiken met één materiaal.
  2. Moderne materialen passen in traditionele gebouwen.

Slopen

Voor binnenhuisarchitect Michel Penneman was The City House, zoals het appartement genoemd wordt, een welkome uitdaging. Vele muren maakten kleine kamertjes met beperkte afmetingen, waardoor er een krappe en benauwde sfeer ontstaan was. 

Het idee was om de ruimtes opener te maken, zodat er langere perspectieflijnen zouden ontstaan en meer een gevoel van ruimte en licht. Zijn idee was minder muren, maar de constructie moest natuurlijk wel intact blijven.

Het kleine formaat van het huisje schrok hem niet af. Penneman: “Ik werk liever met kleinere ruimtes dan met grote huizen en appartementen. Het is een grotere uitdaging, en je moet een creatieve oplossing zien te vinden waarbij ruimte, esthetiek en budget in balans zijn. Ik ben dol op dat soort complexiteit.”

 

De ideeën van Penneman leverden resultaat. Na het slopen van de muren op de benedenverdieping kon daglicht binnenstromen door de ramen aan de voorkant. Hierdoor worden de hoge plafonds geaccentueerd en dat doet de ruimte groter lijken. Op dezelfde manier werden de eerste en tweede verdieping aangepakt – om simpele, opener ruimtes te creëren.

Comfortabel en luchtig

Licht speelt een belangrijke rol bij het creëren van een comfortabele, luchtige sfeer. Om voor nog meer licht in huis te zorgen, werden veranderingen aan de voordeur doorgevoerd en een lichtkoepel geplaatst aan de achterkant van de benedenverdieping. Dankzij een open trappenhuis met grote ramen wordt zonlicht ook van bovenaf binnen gelaten. Het daglicht wordt aangevuld met zorgvuldig geselecteerde verlichting, die gekozen is op visuele warmte om een relaxte huiselijke sfeer te creëren.

Carte blanche

Voor Michel Penneman over zijn ontwerp: “Voor de delen van het huis waar geleefd en gerelaxt wordt, werk ik bij voorkeur met cleane, neutrale kleuren. Fellere en sprekender kleuren zijn belangrijk als meubilair of decoratie, elementen die gemakkelijk te vervangen zijn als smaak en trends veranderen. Maar als je werkbladen of vloeren kiest in deze kleuren, dan is dat niet zo gemakkelijk.”

Vloer Phedra Satin, Muren Arctic White Silk, Salontafel Calacatta Polished, Achterwand Estatuario Silk

Het helder witte Arctic White Silk en warme Phedra Satin uit de Neolith collectie zijn prominent aanwezig in het hele huis op trappen, vloeren en wanden. Dit zijn materialen die het licht reflecteren en waardoor ieder vertrek ruimer lijkt. Het op beton geïnspireerde Beton Silk zet de neutrale sfeer voort in de bijkeuken, met een modern, industrieel effect.

Daarnaast heeft Penneman Neolith met marmerdesigns gebruikt als opvallende blikvangers in diverse ruimtes in het huis. In de keuken is bijvoorbeeld Estatuario Silk gebruikt voor het keukeneiland en de achterwand. Het meer verfijnde en gedetailleerde dessin van Calacatta Polished siert een set bijzettafeltjes en op de eerste verdieping zorgt Blanco Carrara voor een visueel interessant element.

Mooi donker

Een heldere kleur in het interieur komt extra goed uit als deze gecombineerd wordt met contrasterende donkerdere elementen. Michel werkt het liefst met lichte keuren voor de leefruimtes, maar deze voorkeur strekt zich niet uit tot de ruimtes waar de bewoners minder vaak vertoeven.

Hij vertelt: “In kamers waarin overdag niet zo veel tijd doorgebracht wordt, is er niet zo’n duidelijke noodzaak voor lichte neutrale tinten. Zo’n ruimte biedt de gelegenheid om een heel andere sfeer dan in de rest van het huis te creëren, een kamer met een speciale sfeer.”

Het meest opvallende contrast met de rest van het huis zien we misschien wel in de relatief kleine badkamer op de derde verdieping. Haast ieder oppervlak, van de douche en vloer tot de wastafel en het blad, is uitgevoerd in het donkere Nero Marquina.

Muren Krater en Arctic White Silk, Vloer Phedra Silk

In de slaapkamer zie we te midden van drie wanden in Arctic White één schemerige wand in Krater met een motief dat op afstand een relief lijkt. 

Steen van de 21e eeuw

Penneman over de toepassing van uitsluitend Neolith: “Echt steen en marmer zijn kwetsbaar, moeilijk schoon te maken en hebben een speciale beschermlaag nodig. Na een paar jaar verkleurt het product, en dan is het niet langer hetzelfde als waarmee je begonnen bent. Gesinterd steen is heel anders, het is ongelooflijk gemakkelijk te onderhouden. Over vele jaren zal dit huis er nog steeds hetzelfde uitzien. Het enige wat je hoeft te doen is schoonmaken.

De dunne platen van dit materiaal bieden bovendien meer mogelijkheden dan natuursteen. Je kunt er gemakkelijk meubilair van maken en het gebruiken op deuren. Ik vind het ook fijn dat je bijna geen verschil ziet tussen echt marmer en de interpretatie ervan.”

Leave A Reply