Column: Arte in India

0

Eerder schreef ik al dat we het belangrijk vinden dat het Arte Right To Education project op eigen benen kan staan. Het goede nieuws is dat we dit inmiddels hebben waargemaakt; de stichting is een feit!

Niels van den Beucken

De Arte Responsible Stone Foundation heeft een duidelijke missie: het naar school krijgen van kinderen in ontwikkelingslanden waar steengroeves zijn. Vanuit het Arte-netwerk zijn we in contact gekomen met een creatief non-profit communicatiebureau en samen met hen hebben we een website ontwikkeld: www.arteresponsiblestonefoundation.org.

Naast gedetailleerde informatie over het project kunnen mensen hier doneren. Alleen met goede funding kunnen we de vlek verder uitbreiden. Hetgeen ook past binnen de lange termijnvisie van Arte om een zo groot mogelijke positieve impact te maken over de gehele waardeketen van groeve tot eindproduct.

Arte for India festival

Om alvast een basisbedrag in te zamelen voor de stichting, hebben we onze jaarlijkse vrijwilligersdag van Arte gekoppeld aan een food en muziek festival op het bedrijventerrein van Arte. Samen met de donaties die rechtstreeks gedoneerd zijn via de foundation is ruim 14.326 euro opgehaald.

Tegenslag

Dit bedrag is een super mooi begin waar we trots op zijn. Door ons werk weten we dat er nu vijftien kinderen in India scholing genieten. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Inmiddels weten we namelijk ook dat acht kinderen, in dit geval meisjes, van school gehaald zijn, omdat ze uitgehuwelijkt zijn.

Voor ons is dat vanuit onze Westers cultuur niet te bevatten. Het is een tegenslag, maar het geeft tegelijkertijd ook de noodzaak aan om door te gaan met ons project.

We moeten namelijk niet vergeten dat India één van de vijf grootste steenindustrieën in de wereld heeft. Het gebied waarop we ons richten, Ballikurava Mandal, hebben we dankzij de baseline study (zie eerdere blogs) redelijk in kaart.

Dit gebied huisvest ongeveer vijfentwintig bedrijven die graniet winnen, verspreid over acht dorpen. Hier gaan 241 kinderen niet naar school. De komende jaren willen we het project Arte Right To Education met steun en onze betrokkenheid verder uitbouwen, zodat we de kinderen die in de gebieden rondom de steengroeves werken een toekomst kunnen geven.

Weer naar India

In november vertrek ik weer naar India om daar onder andere met de mobilizers, ouders en kinderen, te praten over de voortgang en onze plannen. Het blijft gewoon ontzettend belangrijk om regelmatig mijn gezicht te laten zien en grip te houden op het project.

 

– Niels van Beucken

Financieel Directeur bij Arte en inkoper van graniet

 

Leave A Reply