Comfortabel Wonen congres 2017

0

Professionals uit de bouw- en afbouwbranche kwamen deze week samen voor het jaarlijkse Comfortabel Wonen congres in Leusden. Deze editie was geheel gewijd aan het onderwerp Vergrijzing & Leefbaarheid.

De groei en vergrijzing van de bevolking zorgen ervoor dat onze woonwensen veranderen. Bovendien moeten we ‘groener’ bouwen. Het liefst circulair en met nul op de meter. Negen sprekers lieten tijdens het congres hun gedachten gaan over deze onderwerpen. Van diverse circulaire oplossingen tot domotica en smart living; het kwam allemaal aan bod.

Ouder, maar niet ‘oud’

Tijdens het evenement werden veel cijfers genoemd. Een opvallende bevinding is dat vooral de groeiende groep ouderen verantwoordelijk zijn voor de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. En het zijn juist deze huishoudens die zorgen voor de sterke groei van het aantal huishoudens tot 2030. Daarna zal de woningbouw naar verwachting stabiliseren. 

“Het betreft de huidige 55-plussers die zichzelf overigens niet snel zullen zien als ‘oudere’. Dat vergt een heel andere benadering dan de 80-plussers van nu”, benadrukt Wally Keijzer, initiatiefnemer van het platform Zo-Dichtbij. “Zij weten hoe ze een tablet moeten bedienen en willen niet per se in een Tiny House wonen. Vaak hebben ze wat te besteden en comfort is belangrijk.”

Dit betekent dat de woonwensen in de toekomst misschien anders zijn, dan waar de bouw nu rekening mee houdt. De 40-vierkante meter grote woningen, die nu massaal worden gebouwd, zijn in de nabije toekomst dus misschien niet zo gewild als we nu denken.

Net even anders

Hoe we dingen nu doen, en hoe dat in de toekomst waarschijnlijk totaal anders is; dit onderwerp liep als een rode draad door het congres. Enkele sprekers benadrukten dat dit niet alleen geldt voor bouwen, maar ook voor de retail. Nu kopen we producten, in de toekomst waarschijnlijk niet meer. 

Een bed, een televisie, lampen, een keuken; de kans is groot dat we deze producten gaan leasen. Dit past helemaal in de circulaire denkwijze die momenteel veel besproken wordt. 

BSH Huishoudapparaten, hoofdsponsor van het Comfortabel Wonen congres, is hier al mee begonnen. Wasmachines en vaatwassers hoeft men niet meer per se te kopen. Een klant kan namelijk ook betalen voor het gebruik middels een abonnement. Dit geldt ook voor Philips die abonnementen op licht aanbiedt. Schiphol behoort tot een van de eerste grote klanten.

 

Leave A Reply