Consumentenbond raadt afkoelperiode bij keukenverkoop aan

0

Agressieve verkoopmethoden van keukenhandelaren komen regelmatig in het nieuws. De Consumentenbond heeft hierop een onderzoek ingesteld en pleit nu voor een afkoelperiode van enkele dagen bij de aankoop van een nieuwe keuken.

In die periode kunnen klanten hun keuken gratis annuleren. Uit een enquête onder 7000 leden van de Consumentenbond blijkt namelijk dat 37 procent van de potentiële keukenkopers zich onder druk gezet voelt door agressieve methoden van de keukenverkopers.

De Consumentenbond zetten medewerkers in als mystery guest om zo bij 15 winkels, in verschillende delen van het land, het verkoopproces te beoordelen. Bij 7 winkels werd druk uitgeoefend om diezelfde dag nog een handtekening onder een offerte te zetten.

Hoge kortingen

Een ander vervelend element dat de mystery guests vonden, was de lange duur van het verkoopgesprek. Klanten worden vaak urenlang beziggehouden. Vervolgens is het moeilijk om het tekenen van die offerte te weigeren.

Consumenten wordt bovendien verteld dat ze hoge kortingen krijgen als ze vandaag kopen, terwijl uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat die kortingen weken later ook nog gelden. Tot slot kregen de onderzoekers geen kans om na te denken over hun nieuwe keuken. Veertig procent van de geënquêteerden kreeg geen offerte mee naar huis. Wanneer zij die wel meekregen, bleek de offerte meestal niet gespecificeerd.

Vlogger

Verkoopmethoden van keukenhandelaren komen vaker in opspraak. Bij enkele zaken is het annuleren van een keuken tot twee dagen na de aankoop mogelijk, maar alleen tegen betaling van 5 procent van de aankoopsom, zo stelt de Consumentenbond.

Gratis annuleren binnen 48 kan sinds kort wel bij de keukenzaken van de Mandemakers Groep. Dit bedrijf kreeg eerder veel negatieve aandacht voor het ontbreken van de bedenktijd, onder meer van The Bucket Boys en een vlogger van het magazine Libelle.

Leave A Reply