Corona: Wat te doen bij zieke werknemers?

0

Inmiddels zijn er 128 Nederlanders besmet met het coronavirus. Wat te doen als een van jouw medewerkers ziek wordt? Brancheorganisatie INretail geeft tekst en uitleg.

“Nieuws over zieken en/of doden in het buitenland kunnen leiden tot onrust bij medewerkers. Geruchten en onjuiste informatie versterken gevoelens van onzekerheid en angst”, stelt de brancheorganisatie. “Het helpt om medewerkers en jezelf te voorzien van duidelijke en juiste informatie.”
Daarop heeft INretail een informatiesite opgesteld die antwoord geeft op de meest voor de hand liggende vragen. Hieronder een samenvatting.

Een medewerker is ziek, kan dat het nieuwe Coronavirus zijn?

De meeste patiënten met het nieuwe Coronavirus komen uit de regio Wuhan of zijn er geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe Coronavirus hebben. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

De volgende klachten zouden een indicatie kunnen zijn van het Coronavirus

  • Koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • Is iemand bovendien de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het Coronavirus: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).
  • Is iemand de afgelopen twee weken in contact geweest met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Wat te doen?

Bij ja-antwoorden luidt het advies om de medewerker direct naar huis te worden gestuurd. Laat hem/haar thuis direct zijn of haar huisarts of andere dokter bellen (niet naar het spreekuur gaan). De huisarts kan bepalen of verder onderzoek nodig is. Net als bij regulier griep is het verstandig om medewerkers thuis te laten blijven tot ze helemaal genezen zijn.

Wat kunnen medewerkers doen om verspreiding van een virus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie over het coronavirus voor retailers is te vinden op www.inretail.nl.

Leave A Reply