Daluz & Gonzalez: “Een aparte keuken is niet meer van deze tijd”

0

Het architectenduo DALUZ & GONZALEZ is verantwoordelijk voor CASA MI, een knap staaltje architectuur in het Zwitserse Herrliberg. De raampartijen zien eruit als imposante vierkante verrekijkers die op het meer van Zürich uitkijken.

Het acht kamers tellende gebouw met een woonoppervlak van 685 m² radicaal is ruimtelijk concept. De drie verdiepingen lijken als het ware met elkaar te versmelten door de brede trappen en grote open ruimtes. Een essentieel kenmerk van de architectuur zijn de royale raampartijen, die vanuit verschillende perspectieven een fascinerend uitzicht bieden op het meer en in de verte de Alpen.

Daglicht en een fraai uitzicht

Helderheid en licht spelen een cruciale rol bij het architectenduo DALUZ & GONZALEZ, de ontwerpers van CASA MI. “Vroeger waren mensen elke dag in de vrije natuur en keerden ze pas ‘s avonds terug naar huis”, zegt Juan González. “Kleine ramen zorgden toen voor een gevoel van geborgenheid. Vandaag de dag zitten de meeste mensen gedurende de dag in een gesloten ruimte en eenmaal thuis genieten ze dan van het daglicht en het uitzicht.”

Volgens de twee architecten zijn ook de levensstijlen op het gebied van koken en eten aanzienlijk veranderd. “Een aparte keuken is niet meer van deze tijd”, zegt Rubén Daluz. “In de keuken wordt tegenwoordig niet alleen gekookt. Je ontmoet elkaar hier, je brengt er samen tijd door en je maakt er plezier. De keuken is een leefruimte geworden.”

De brede trap met geïntegreerd kookeiland verbindt de beide zones en leidt naar het keukengedeelte in het noordelijke deel van het gebouw.

BORA kookplaat

Vanwege de open en organische integratie van de keukenruimte in het architecturale geheel is het bijzonder belangrijk om de omliggende ruimtes vrij te houden van de kookgeuren. Die taak werd in villa CASA MI toevertrouwd aan een kookveldafzuiging van BORA.

Er werd gekozen voor BORA Professional 2.0 een kookplaat met een minimalistisch, zwart design en een maximum aan modulaire kookvelden. Voor dit project is de speciale ‘All Black’-editie gebruikt die, wanneer de kookplaat uit is, helemaal wegvalt in het intens zwarte kookeiland. Dit onderdeel vormt een scherp contrast met de heldere en lichte materialen van de rest van de keuken.

Architectenbureau: Daluz Gonzalez

Keukenconstructie: Poliform Contract

Fotocredit: Marco Sieber

 

Comments are closed.