De nalatenschap van Alessandro Mendini (87)

0

Maandag overleed designicoon Alessandro Mendini (1931-2019), een van Alessi’s sleutelfiguren. Hij werd bekend door producten als de hommage aan espressomaker Moka, de Proust stoel en het Groninger Museum.

Samen met Andrea Branzi en Ettore Sottsass was Mendini de drijvende kracht achter de herleving en innovatie van Italiaans design in de 80’s. In 1977 sloot Mendini zich aan bij het huis van Alessi. In eerste instantie was hij alleen betrokken als historicus, maar al snel werd hij lid van het designteam. Zijn eerste ontwerp was de kurkentrekker Anna G.

In de 42 jaar dat Alessandro Mendini actief was in de designwereld liet Mendini een oeuvre na die we niet over het hoofd kunnen zien.In Nederland kennen we hem vooral van het Groninger Museum en het interieur van een Koploper-treinstel.

Rectino – een dienblad is niet puur functioneel, beweerde Alessandro Mendini. Hij liet dit zien door de Rectino te ontwerpen.
In 2011 ontwierp Mendini de Moka, een espresso koffiekannetje dat een hommage is aan de klassieker 1931 Moka. Hiervoor combineerde hij het oorspronkelijke ontwerp met zijn eigen speelse vormentaal.

Leave A Reply