Marconato & Zappa

By

Marconato & Zappa

Designer:
Marconato & Zappa

Maurizio Marconato en Terry Zappa behoren tot ’s werelds meest succesvolle ontwerpers en zijn verantwoordelijk voor de collectie van keukenfabrikant Comprex. Het assortiment is sinds kort uitgebreid met meubels die de keuken en woonkamer doen samensmelten. 

Voor het interview op gang komt, buigen zowel de designers als de directeur en marketingdeskundige van Comprex zich kritisch over hun kopje koffie, om vervolgens uit te wijden over de textuur, smaak en crème. Een typisch Italiaanse gewoonte.

Het is dat een Nederlandse journaliste aan tafel zit, anders had de koffiekeuring ongetwijfeld langer geduurd. Maar nu stappen ze snel over op het nieuws van EuroCucina 2016: de nieuwe toevoegingen aan de Comprex-collectie en de nieuwe functie van de keuken in het algemeen, wat leidt tot een interessante verandering in de collectie.

Marconato en Zappa wonen en werken nabij Lago di Como, het hart van de Italiaanse meubelindustrie waar particuliere opdrachtgevers ongekend hoge eisen hebben als het gaat om kwaliteit en stijl. Dit vergt een vakkundige werkwijze die we herkennen in de producten die het duo voor Comprex ontwerpt.

Tijdens EuroCucina 2016 is voor het thema ‘kitchens for living’ gekozen, omdat de collectie nu niet alleen uit keukens bestaat, maar ook uit andere meubels die van de keuken een multifunctionele woonruimte maken.

Waarom deze uitbreiding?

“Keukens worden steeds meer trendy. Je kunt dat bijvoorbeeld zien aan de advertenties die op televisie tijdens primetime worden uitgezonden. Het is een belangrijk onderwerp. Kookprogramma’s op televisie is echt een rage. De keuken is ondertussen vaak het centrum geworden van de woning: een plek waar gewoond, gewerkt en gekookt wordt. Wij zien het als onze taak om constant dit soort trends en gewoontes van consumenten te interpreteren en daarop te anticiperen voor Comprex.”

Welke look and feel streven jullie na voor Comprex?

“Het is ons doel om omgevingen te creëren waarin mensen zich comfortabel voelen. Het interieur moet neutraal, elegant, harmonieus en prettig zijn. Dankzij een gevoel voor soberheid, proberen we producten te creëren die de tand des tijd weerstaan.”

Los van de materialen en vormen, hebben jullie ook enkele nieuwe functionele mechanismes ontworpen voor Comprex. Welke zijn dat?

“De open- en sluitmechanismen van de units zijn uitgebreid en verbeterd. De kolomkasten hebben nu deuren die bij het openen volledig kunnen verdwijnen in de kastenwand.

We hebben ook een compleet nieuwe kast ontworpen, gemaakt van metalen tubes en glazen deuren. Dit is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Het fungeert als extra opbergruimte met geïntegreerde audiovisuele systemen die tegenwoordig thuis horen in een woonkeuken.

De consument wil hier namelijk televisie kijken, muziek luisteren en internetten in een ruimte waar ook gekookt en gegeten wordt. Dit betekent dat er bijvoorbeeld stopcontacten en aansluitingen voor USB nodig zijn, maar we willen ze liever niet de hele tijd zien. Daarom zijn ze verwerkt in de zogenoemde Smart Box. “

Kun je iets meer vertellen over de nieuwste materialen van Comprex en hoe ze passen in de hedendaagse living trends?

“Wij focussen op geavanceerde materialen, zoals Fenix en Natural Touch. Dit, omdat de keuken niet gedegradeerd moet worden tot een tweede plaats. Het moet praktisch en luxe zijn. Wereldwijd is een trend gaande naar natuurlijke, ruwe materialen, maar dat is in de keuken simpelweg niet altijd mogelijk. Hier spelen hygiëne en duurzaamheid een grote rol.

Daarnaast vinden we het belangrijk om materialen te kiezen die natuurlijk, vriendelijk en goed te recyclen zijn. Dat geldt ook voor andere elementen. Zo kiezen we voor led-verlichting.”

Metaal lijkt ook een terugkerend materiaal in de Comprex-collectie

“Jazeker. Wist je dat Comprex de eerste keukenfabrikant was die een compleet RVS keuken produceerde? Nu voeren we de Alumina keuken die we hebben uitgebreid met een nieuwe, bijzonder structuur voor kastfronten. Het materiaal is daardoor niet alleen sterk en stoer, maar het voelt ook prettig aan. RVS is trouwens ook een zeer milieuvriendelijk, iets wat wij als designers heel belangrijk vinden.”

Hoe zien we dit terug in de collectie?

“Designers, maar zeker ook fabrikanten, hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om schade aan het milieu. We moeten de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, maar in een keuken is het natuurlijk wel belangrijk dat de gebruikte materialen hygiënisch zijn en lang mee gaan. Dat zelfs hout een lange levensduur heeft, mits je het goed onderhoud, hebben we bewezen in onze eigen huis.

Marconato, terwijl hij een foto van zijn huis op zijn telefoon toont: “Dit huis heeft een interieur dat net als de meubels gemaakt is van hout met een natuurlijke olie als bescherming. We wonen nu 25 jaar in dit huis en alle meubelen zijn nog in perfecte staat.”

Jullie zijn niet alleen getrouwd, maar werken ook samen als designers. Is er een bepaalde rolverdeling tijdens het ontwerpproces?

“We vullen elkaar aan. Met name de samenwerking tussen man en vrouw is erg belangrijk. Wij vrouwen koken meer”, grapt Zappa. “Als Maurizio in de keuken staat, gaat het er echt anders aan toe. Als ik kook, denk ik ondertussen na over de keukens die we ontwerpen, de materialen die we gebruiken en waar je kunt verbeteren.”

Marconato: “Haar hoofd staat nooit stil. Zij gaat zelfs ’s nachts door met ontwerpen en komt pas in de bush van Afrika tot rust. Die tomeloze energie en gedrevenheid sluit wel goed aan op mijn meer rustige aard. We vullen elkaar aan en werken elkaars ideeën uit. Misschien komen we door die samenwerking van twee tegenpolen, man en vrouw, wel uit op ontwerpen die tijdloos zijn en een grote doelgroep aanspreken.”

Gerelateerde berichten

De Franse master-patissier Cédric Grolet maakt van taartjes kunstwerken. Zijn esthetisch inzicht...

Maandag overleed designicoon Alessandro Mendini (1931-2019), een van Alessi’s sleutelfiguren. Hij...

Een laatbloeier noemt hij zichzelf. Interieurarchitect Leo de Jonge uit Breda wist lange tijd niet...