By

Voor de jury van Designer van het Jaar is het ieder jaar een flinke opgave om een geschikte designers te zoeken voor de prijs. Voor 2016 is de winnaar gevonden: Vincent van Duysen mag hem in ontvangst nemen. 

Fotografie: Jan Verlinde

Welke designer verraste dit jaar met interessante objecten? Welke ontwerper stond in de internationale spotlights? Welk creatief parcours mag worden bekroond met de titel designer van het jaar? Dit zijn vragen die de jury zichzelf stelt.

De designer van het Jaar is een initiatief van de Biënnale Interieur en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend. De prijs wordt ondersteund door Bozar, het Design museum Gent en het Centre d’innovation et de designin Grand-Hornu.

Vincent Van Duysen is de elfde designer van het jaar. Eerder kregen volgende ontwerpers al de prijs : Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz, Bram Boo, Nathalie Dewez, Alain Gilles, Jean-François D’Or, Marina Bautier en Muller Van Severen.

Een overzicht van eerdere winnaars is hier te vinden.

Vincent van Duysen voor Flos

Vincent van Duysen voor Flos

Over de winnaar

Vincent Van Duysen (°1962) mag dan vooral bekend zijn als architect, ook zijn parcours als ontwerper is op z’n minst indrukwekkend te noemen, laat de jury weten.

“In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen stijl die, zowel in zijn architectuur als in het ontwerp van producten, vaak bestempeld wordt als minimalistisch. Zelf gebruikt hij liever de term ‘the art of living’. Of het nu om een industrieel product gaat, buitenmeubilair, aarden containers of een vernuftig verlichtingssysteem, hij weet het ontwerp ervan telkens uit te puren tot een verfijnd product.”

Op z’n klantenlijst staan merken als Fantini, B&B Italia, Flos, Poliform, When Objects Work, Pastoe, Tribu en Obumex. Als kers op de taart werd hij dit jaar benoemd als creatief directeur bij het Italiaanse Molteni&C. Ook ontwerpt hij in deze hoedanigheid keukens voor Dada.

Vincent van Duysen voor Flos

Vincent van Duysen voor Flos

Interieur 2016

Vincent Van Duysen krijgt als designer van het jaar een presentatie op de INTERIEUR 2016. Hij wordt in de bloemetjes gezet tijdens de openingsceremonie van de 25e Biënnale Interieur op vrijdag 14 oktober. Die avond wordt ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving uitgereikt door Vlaams minister van cultuur, Sven Gatz.

Gerelateerde berichten

De Franse master-patissier Cédric Grolet maakt van taartjes kunstwerken. Zijn esthetisch inzicht...

Maandag overleed designicoon Alessandro Mendini (1931-2019), een van Alessi’s sleutelfiguren. Hij...

Een laatbloeier noemt hij zichzelf. Interieurarchitect Leo de Jonge uit Breda wist lange tijd niet...