By

De Nederlandse architect en designer Dick Spierenburg was dit jaar Creative Director van de beurzen IMM Cologne en LivingKitchen. Terug op eigen bodem vertelt hij over de gespotte trends en welke ontwerpen zijn aandacht trokken.

Wat doet een Creative Director van IMM Cologne en LivingKitchen?

“Ik denk mee over strategische onderwerpen en ontwerp concepten voor nieuwe beursthema’s en presentaties. Dit doe ik met name voor de IMM, in mindere mate ook voor LivingKitchen. Ik fungeer hierbij als inspirerende bruggenbouwer tussen de vakwereld en de beursorganisatie.

De kern van mijn taak is de vraag: hoe maken we de beurs nog interessanter en informatiever? Dit doen we onder meer door innovatieve, creatieve merken te zoeken die mee gaan doen en projecten voor te stellen die een bezoek meer inhoud geven. Daarnaast proberen we nieuwe mogelijkheden te tonen voor het inrichten van woningen en gebouwen. Want, we willen natuurlijk niet alleen informeren, maar ook inspireren. Ik fungeer hierbij als inspirerende bruggenbouwer tussen de vakwereld en de beursorganisatie.”

KitchenLab was dit jaar zo’n project. Jonge Nederlandse designers mochten hun ontwerpen laten zien. Sloten deze enigszins aan op de keukentrends van 2017?

“Het autonome, individuele, ambachtelijke en lokale karakter van de concepten past helemaal bij de huidige megatrends. De Nederlandse ontwerpwereld is dan ook goed in vrij denken, vragen stellen en nieuwe oplossingen genereren.

Helaas zijn ze minder goed in het omzetten van deze concepten naar industriële producten voor een grotere markt. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van relevante fabrikanten.”

MYKILOS MK3

MK3 van MYKILOS

Wat vond jij absolute eyecatchers op LivingKitchen?

“Ik heb momenteel veel interesse in innovatieve keukenapparaten. Ik ben namelijk een nieuwe keuken aan het ontwerpen voor mijn woning. De mogelijkheden voor afzuigsystemen in kookplaten vond ik erg leuk om te zien. Deze oplossingen zijn zo strak en clean qua design. Dat past bij mijn visie op design.

Daarnaast vond ik de kranen interessant. Ze krijgen steeds meer functies. Naast kokend water kun je nu bijvoorbeeld ook gefilterd en bruisend water tappen.

Tot slot heb ik een paar hele leuke mobiele keukens gezien die je gemakkelijk kunt verhuizen. Te denken valt aan de drie keukens van MYKILOS, een jong Berlijns bedrijf. Kastfronten zijn niet eens meer nodig, het zijn gewoon losse trees die je in de keukenkast schuift.

Deze oplossing wil ik voor mijn eigen woning zeker overwegen. Ik zit nu midden in de verhuizing en heb weer van alles van de muur moeten schroeven. Dat wil ik eigenlijk niet meer. Meubels moet je zo kunnen oppakken en meenemen.”

MK3 van MYKILOS

MK3 van MYKILOS

De scheiding tussen keukens en woonkamers is momenteel aan het vervagen. Geldt dit ook voor de beurzen LivingKitchen en IMM?

“Dat is inderdaad zo. Koken, natafelen, werken, leven: de keuken is meer en meer het trefpunt waar we langer verblijven met vrienden en familie. De living wordt juist individueler en is meer op persoonlijke ontspanning en comfort gericht.

In de keuken zien we steeds vaker dat kookapparatuur in meubelstukken, zoals eettafels verwerkt worden. Zo’n meubel wordt dus eigenlijk ook onderdeel van de keuken.”

Welke andere interieurtrends heb je gespot op tijdens IMM/LivingKitchen?

“Een belangrijke trend is uiteraard de toegenomen interesse in gezond, creatief koken en gasten aan tafel in de keuken ontvangen. Verder zie ik boeiende combinaties van hi-tech en kookapparatuur, zoals zelfdenkende inductievelden die naadloos zijn weggewerkt in natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Ook is er een toenemende interesse in compacte en mobiele keukens waarbij de Scandinavische woonopvattingen bij meer mensen lijkt te passen dan de veelal groot gedachte Italiaanse ontwerpen.”

Wat hoopte je niet te zien op LivingKitchen?

“De systeemkeuken die helemaal aan de wand geplakt is en waarin je altijd met je rug naar huisgenoten of gasten gekeerd bent.”

Koelnmesse ingang noord

Koelnmesse ingang noord

Ben je een fabrikant tegengekomen waar je als ontwerper graag voor zou willen werken?

“Merken als Bulthaup, Dada en Varenna zijn qua ontwerp en materiaalgebruik geweldig, maar dit zijn merken voor de ‘happy few’. Jonge Duitse, Deense en Zweedse merken zijn meestal vernieuwender en daarom ook erg uitdagend om voor te werken. In België worden overigens de fraaiste individuele keukens gebouwd. Dat is een interessante markt.”

Je hebt zelf twee keer je eigen woning ontworpen. Ging er speciale aandacht uit naar de keukens?

“De keuken is altijd een fijn ontwerpthema. Momenteel werk ik aan mijn derde die ik door een meubelmaker laat uitvoeren. Ik ben liefhebber van de tweedelige keuken: een flinke inbouwkastwand voor pannen, servies, voorraden en ovens en een lange vrijstaande werktafel waaraan ook gegeten kan worden.”

Mocht je je keuken van nu weer opnieuw mogen ontwerpen, met alle impressies van LivingKitchen 2017 nog vers in het geheugen, wat zou je aanpassen? 

“De grootste verandering is dat ik overstap op inductie. Dit, omdat ik mijn huis zo autonoom mogelijk wil maken door de toepassing van zonnepanelen. Bovendien is koken op inductie schoner, sneller en innovatief.

Daarnaast bekijk ik de mogelijkheden van een naadloos werkblad en die multifunctionele kraan met koken en gezuiverd water ga ik ook zeker aanschaffen.”

Gerelateerde berichten

Sorry, deze inhoud is alleen toegankelijk voor abonnees op onze nieuwsbrieven. Verder lezen? Meld...

Sorry, deze inhoud is alleen toegankelijk voor abonnees op onze nieuwsbrieven. Verder lezen? Meld...

Sorry, deze inhoud is alleen toegankelijk voor abonnees op onze nieuwsbrieven. Verder lezen? Meld...