Economische crisis laat zich moeilijk voorspellen

0

“DNB voorspelt economische crisis: honderdduizenden verliezen baan, huizenprijzen zullen dalen”, kopte De Volkskrant vandaag. Meerdere kranten haakten in op de negatieve berichtgeving van de DNB en andere banken. Een overzicht van wat gezegd en geschreven is over de economische situatie.

De Nederlandse Bank (DNB) stelt dat de economie ‘ongekend harde klappen door de coronapandemie’ oploopt en dat de economische schade omvangrijk zal zijn. Dit meldde de NOS  vandaag.

De DNB verwacht dat de economie dit jaar krimpt met 6,4 procent, dubbel zoveel als de kredietcrisis in 2009. “Daar zullen we nog lang last van hebben”, stelt de bank. De verwachting is dat de economie in 2022 nog niet is hersteld.

Er werden vandaag specifieke cijfers genoemd door de DNB. Zo wordt verwacht dat de huizenprijzen de komende twee jaar met zo’n 5% gaan dalen, de werkeloosheid volgend jaar op 7,3% uitkomt en in het slechtst denkbare scenario besteden consumenten volgend jaar 15,5% minder.

Raadsel

Het Financieel Dagblad kopt dat de diepte van de recessie juist een raadsel is. De Rabobank is bijvoorbeeld niet heel positief, maar er worden ook voorbeelden genoemd van optimisme, zoals de onverwacht gunstige arbeidsmarktcijfers uit de VS die vrijdag bekend werden gemaakt.

De Rabobank bekend aan het FD dat die toch uitgaat van sombere scenario’s. Met name het beperkte herstel van de export zou een herstel van de Nederlandse economie in de weg zitten.

De ING is in dit artikel voorzichtiger en geeft aan dat er teveel vraagtekens zijn om tot een goede voorspelling te komen. Zo is bijvoorbeeld de vraag wat consumenten gaan doen met het geld dat ze in de afgelopen maanden onvrijwillig hebben gespaard.

CONSUMENT KRIJGT VERTROUWEN TERUG

Minder negatief

Ondertussen lijkt de consument iets minder negatief ingesteld. Het CBS meldt dat de koopbereidheid van -17 naar -11 is gegaan en het oordeel van de consument over zijn financiële situatie is minder negatief dan voorheen. Het consumentenvertrouwen is in de tweede helft van mei opgekrabbeld naar -29 ten opzichte van -31 aan het begin van de maand.

Comments are closed.