Een mobiele keuken voor elk seizoen

0

Michiel de Zeeuw is een bekend gezicht op televisie. In 1996 brak hij door met een rol in de serie Goudkust. Tegenwoordig is De Zeeuw medepresentator van RTL Woonmagazine en heeft hij een eigen interieurbureau.

De Zeeuw studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte aansluitend voor onder meer Jan des Bouvrie. De keuken ondergaat volgens hem een verandering. “Het wordt een verzameling meubelstukken in plaats van interieurbouw.”

Overtuigen

De functionaliteit van een keuken is volgens De Zeeuw belangrijker dan het ontwerp of de vormgeving. “In gesprekken met klanten begin ik steevast over de keuze van apparatuur en niet met de stijl van de keuken.

Mensen laten zich bij het uitzoeken van een nieuwe keuken te vaak leiden door het verleden; hoe de keuken er in het ouderlijk huis uit zag en waar het gezin op kookte. Ik probeer mijn klanten ervan te overtuigen dat ze met nieuwe kookmethoden beter gaan koken. Dat stomen en sous vide koken betere manieren zijn om voedsel te bereiden.”

De Zeeuw noemt dat ‘mensen opnieuw opvoeden’ over keukentoepassingen. “Als ze er niet van op de hoogte zijn, balen ze misschien achteraf. Dat wil ik voorkomen.”

Look and feel

De Zeeuw omschrijft zijn stijl als ‘expressief gecombineerd met een sobere basis’. Hij is gecharmeerd van hout. “Vooral eikenhout; natuurlijk, gespoten of gebeitst. Mahonie of kersen vind ik minder mooi, net als een strak matgelakte keuken.

Ik ben ook geen fan van graniet. Geef mij maar beton. Het is altijd afwachten hoe zo’n blad uit de mal komt en waar de vlekken zitten. De nadelen van beton wegen echter niet op tegen de ‘look and feel’. Een strakke witte keuken is een mooi plaatje, maar er komen toch kopjes, vlekken en boodschappen op te liggen.”

Sloophout

Voor een klant met een riant buitenhuis in Zuid-Frankrijk heeft hij samen met meubeldesigner Piet Hein Eek een keuken van sloophout ontworpen. “We hebben de bijkeuken doorgebroken en de hal verplaatst zodat er meer ruimte ontstond voor de keuken.

Het werd een hoekopstelling met een aluminium aanrechtblad en in het midden een groot vierkant eiland van eikenhout. Voor een stoere uitstraling is het eikenhouten werkblad ingezaagd en gelakt.

Tegen een muur is een schuin aflopende kastenwand geplaatst. Een ijskast was niet nodig, want de klant wilde een koelcel met aan twee kanten een deur. Hierdoor kon de propertymanager de voorraad aanvullen zonder een voet in de keuken te zetten. De meeste keukens die ik ontwerp hebben zo’n koelcel.”

Robuuste keuken

Om meer contact met de keuken te creëren, heeft De Zeeuw een keuken met vide ontworpen voor een huis in Bergen. Vanaf de overloop kijk je op Eggersmann/Beda-combinatie.

Voor een speels effect is de kastenwand niet in de bestaande nis geplaatst, maar in het aanrechtblad. De kastenwand staat ernaast, is voorzien van betonstructuur en heeft een lichtbruin werkblad.

Het kookeiland met eikenhouten kasten zweeft op een stalen frame en heeft een donkerbruine marmerlook composietblad. De Zeeuw: “Er is synergie in dit ontwerp, maar het wordt niet saai. De wand in de nis is voorzien van Arte Constructo Unilit RIVA-coating, wat ook terugkomt op de vloer. Het is een keuken met natuurlijke structuren gecombineerd met strakke lijnen. Een stoere bar van oude bielsen van Piet Hein Eek maken de keuken af.”

Losse elementen

Als het aan De Zeeuw ligt wordt de keuken in de toekomst mobieler. “De keuken wordt een verzameling meubelstukken in plaats van een vaste opstelling of interieurbouw. Daarbij verdwijnen de vaste water en afvoer aansluitpunten.

Vergelijk het met televisie kijken. Sinds de komst van de iPad maakt het niet meer uit waar je kijkt. De keuken gaat eenzelfde transitie doormaken. We krijgen straks verrijdbare kasten met onderdelen die je op meerdere plekken in huis kunt aansluiten door middel van een kliksysteem. Net zoals je op meerdere punten in een woning stopcontacten hebt.

In de zomer kun je bijvoorbeeld de keuken aan de tuinkant van de woning parkeren, omdat je dan veel tijd buiten doorbrengt. Op die manier verandert je huis per seizoen. Ik heb al een verrijdbaar ijzeren frame ontworpen waar je naar behoefte kasten met apparatuur, afzuigsystemen en werkbladen met aan- en afvoer in kunt hangen.”

Recyclen

Ook op het gebied van apparatuur heeft De Zeeuw ideeën. “Ik zou graag zien dat er een handzaam apparaat wordt ontwikkeld waarmee we plastic afval kunnen omzetten in korrels.

Die korrels kunnen we vervolgens gebruiken om nieuwe producten mee te maken. Zo krijgt bijvoorbeeld de verpakking van kipfilet een nieuw leven als bakje voor het bewaren van soep. Afval scheiden lukt aardig, maar veel plastic beland alsnog in de verbrandingsoven en dat is zonde.

Een andere oplossing kan een apparaat zijn waarmee je heel snel etenswaren kunt invriezen tot -50 graden Celsius. Dat komt de textuur van ingevroren voedsel ten goede en daardoor hoeven we minder eten weg te gooien.”

Wat De Zeeuw betreft mag er ook meer kleur in de keuken komen en dan heeft hij het niet alleen over de kasten en werkbladen. “Een rode of een roze keuken leveren is wel mogelijk, maar een bijpassende magnetron, stoomoven of koelkast is met uitzondering van SMEG niet leverbaar. Men heeft de keuze uit zwart of rvs. Ik probeer mijn klanten te prikkelen met andere opties, want anders wordt het een eenheidsworst.”

Meubelen

Het ligt niet voor de hand, maar volgens De Zeeuw zijn eetkamermeubelen prima te combineren met de verkoop van keukens. “Een paar jaar geleden zijn we met de keten ‘Keuken Designers’ gestart met het aanbieden van stoelen, tafels en verlichting.

Tijdens het eerste bezoek krijgen klanten veel informatie over materiaal, apparatuur en greepjes. Als ze terugkomen voor de puntjes op de ‘i’ praten ze ook graag over de stoelen aan tafel en de verlichting boven de bar.

Het blijkt ontzettend goed te werken wanneer je dit soort producten in een keukenzaak verkoopt. Maar zorg dat de stijl en kwaliteit van het meubilair wel overeenkomen met die van de keuken.”

Volgens De Zeeuw is het niet ondenkbaar dat in de toekomst meubels speciaal voor of door keukenfabrikanten wordt ontworpen, zodat de stijl naadloos aansluit bij de keuken. “Ik speel op die trend in met mijn eigen lijn ‘Michiel de Zeeuw’ en ‘Lifestyle’. Zo hoeven mijn klanten dus niet naar andere meubelzaken.”

Leave A Reply