Eindhovense student ontwerpt kookgerei voor blinden

0

Student Boey Wang van Design Academy Eindhoven heeft een serie keukenspullen ontworpen speciaal voor blinden en slechtzienden. De serie Haptic of Cooking is gericht op de ervaring van aanraking.

Frituren en bakken kunnen brandwonden veroorzaken, het afmeten van vloeistof kan lastig en rommelig gaan en het snijden van voedsel kan gevaarlijk zijn door een te lang mes. Hier hebben ongeveer 300.000 mensen in Nederland dagelijks mee te maken, omdat ze slechtziend of blind zijn. 

De serie bestaat uit een maatbeker, houten snijplank, roestvrijstalen mes en pannendeksel. Zo is de maatbeker voorzien van gaten. De gebruiker kan voelen wanneer de vloeistof een bepaald niveau bereikt door een gaatje op een bepaald niveau met de vingertoppen te blokkeren.

De houten snijplank is rondom voorzien van een diepe groef. Hier kan het voedsel invallen en daarmee wordt morsen voorkomen. Wang heeft ook een gleuf in de onderkant van de plank gemaakt waar men het mes veilig in kan opbergen. Het mes is kort en compact en daardoor beter te hanteren.

Tot slot heeft de pan een universele houten pannendeksel gekregen, gemaakt van saunahout. Dit zorgt voor een veilige aanraking. De deksel verwarmt langzaam en blijft comfortabel om aan te raken. De vorm is hol en maakt het daardoor ook mogelijk om er voedsel op te plaatsen.

Comments are closed.