By

Het aantal full time banen in de mode-, schoenen-, sport- en woondetailhandel kan met meer dan 12 procent stijgen. Dit wordt helaas tegengehouden door de wet- en regelgeving die ondernemers frustreren, zo blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie INretail.

In de branche werken nu 140.000 mensen. Dit betekent dat er nog minstens plaats is voor 16.800 werknemers, maar werkgevers denken er momenteel niet aan om deze mensen aan te nemen.

“Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega’s uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een handrem op de banengroei,” stelt directeur Jan Meerman van INretail.

Doorstroom stokt

Ondernemers ervaren vier belangrijke belemmeringen in de wetgeving. Drempels zijn de ontslagprocedures bij een vast contract (78%), de verplichte transitievergoeding (61%), reïntegratiekosten bij ziekte (59%) en loondoorbetalingsverplichtingen bij langdurige ziekte (52%).

Er deden meer dan 500 werkgevers mee aan het onderzoek. Van hen heeft zo’n 60% werknemers in dienst met een tijdelijk contract. Van deze werkgeversgroep voelt 84% zich weerhouden in het aanbieden van een vast contract door verschillende wetten en regels. De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt daardoor en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

Vaste banen

Nu de economie groeit, nemen ook de negatieve effecten van alle belemmeringen toe. Meer dan 65% van de werkgevers in de INretail branche heeft behoefte aan (extra) medewerkers dat in totaal 12% meer werkgelegenheid kan creëren. En 65% van de werkgevers zou -zonder de hinder die ze ervaren in de wetgeving- dan ook huidige medewerkers met een tijdelijk contract een vast dienstverband willen aanbieden.

Politiek signaal

INretail ziet in de onderzoeksuitkomsten een belangrijk signaal naar de politiek dat zichtbaar moet worden in het regeerakkoord. “Drempels die banengroei dwarsbomen, moeten eruit. De duur van de loondoorbetaling bij ziekte moet aangepakt worden en de ontslagprocedures en -vergoedingen moeten eenvoudiger. De scheve verdeling van verantwoordelijkheden moet aangepakt worden. Een oplossing is te vinden in meer balans tussen de risico’s die werkgevers en werknemers dragen,” aldus de INretail-directeur.

Gerelateerde berichten

Nederland consumeerde in 2018 ruim 20 procent minder materialen dan in 2000. Ook de...

“Luxueus tijdloos en doelbewust in eenvoud.” Zo omschreef de de jury van de iF Design Awards de...

Cevisama is een gigantische beurs voor keramiek, badkamerproducten en natuursteen in Spanje. Hier...

Leave a Reply