Geen geflikker met Niko’s universele dimmer

0

De komst van nieuwe, energiezuinige lampen zorgt soms voor problemen met dimmers. Niko, specialist in schakelmateriaal, komt met een oplossing: een tweedraadse universele drukknopdimmer die alle lampentypes kan dimmen zonder geflikker of storingen.

Het probleem van dimmers

Traditionele dimmers kunnen niet alle soorten lampen aan. Een bekend probleem bijvoorbeeld is dat ze het lastig hebben met ledlampen; die hebben een te laag wattage. Ook gebruiken de verschillende lampenfabrikanten geen uniforme technologie in de lamp zelf, wat het voor de dimmer ook moeilijk maakt. Gevolg; vaak kun je nieuwe lampen niet aansluiten op je oude dimmer; ze flikkeren en gaan snel stuk.

Niko

Universeel

Net als elke dimmer van Niko heeft het nieuwe exemplaar een geheugen en profielen voor meerdere lamptypes (gloeilamp, halogeen, led, etc.). De dimmer heeft zelfs profielen met boost om elke lamp op de laatst gekozen – zelfs de laagste – dimstand opnieuw in te schakelen. Zijn verbruik in stand-by is beperkt tot 0,15 watt.

TF/CAB-ontstoring

In sommige regio’s merken mensen dat hun licht slechts op bepaalde tijdstippen knippert. Dit komt omdat de beheerder van het distributienet op bepaalde momenten een TF- of CAB-signaal (Centrale AfstandsBediening) over het net stuurt; bijvoorbeeld om de straatlichten aan te doen of om de tellers van dag- naar nachttarief te laten overschakelen. Om een stabiele dimming te voorzien, zit er een TF/CAB-ontstoring in de dimmers.

Leave A Reply