Geen kinderarbeid in groeves Arte gevonden

0

Vandaag is een rapport gepubliceerd over de werkomstandigheden in granietgroeves in India. Uit onderzoek in opdracht van Landelijke Werkgroep India en Stop Kinderarbeid blijkt dat in een aantal groeves kinderarbeid is aangetrokken. Dit geldt niet voor de groeves waar Arte haar graniet inkoopt, zo laat de fabrikant weten.

Arte is al jarenlang actief bezig om kinderarbeid in de groeves uit te sluiten. Om dit te bereiken werkt het steenbedrijf nauw samen met TFT, is een wereldwijde non-profit organisatie die organisaties in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren.

“Het tegengaan van kinderarbeid in India is onderdeel van ons MVO-beleid dat gebaseerd is op het People, Planet, Profit principe. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat we zijn aangesloten bij TFT. Wij zijn dan ook blij dat dit rapport laat zien dat onze inspanningen niet voor niets zijn geweest”, aldus Niels van den Beucken, financieel directeur en tevens inkoper van graniet.

Arte is het enige bedrijf van de 33 genoemde Westerse bedrijven dat medewerking aan het onderzoek heeft verleend en de productielocaties bekend heeft gemaakt.

Niels vervolgt: “Naast de misstanden in de textiel- en schoenenindustrie is nu de natuursteenbranche aan de beurt. Het is goed dat hier aandacht voor is, zodat consumenten ook bewust zijn van hun aankopen. Ons aandeel, hoe klein ook kan het verschil maken”.

Kinderfonds India

Naast de bestrijding van kinderarbeid in de groeves, is Arte ook bezig om vlak buiten de groeves, de kinderen die daar leven te gaan helpen. “Vanuit de overheid hebben we ondersteuning gekregen om daar een project te starten om kinderen te voorzien van proper voedsel en scholing.

In samenwerking met Landelijke Werkgroep India, TFT en lokale NGO’s zijn we bezig met het vooronderzoek. Door het gebied goed in kaart te brengen en te inventariseren om hoeveel kinderen het gaat, kunnen we op basis hiervan gericht een actieplan opzetten. Via onze website willen we iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen”, sluit Niels van den Beucken af.

Rapport: The Dark Sites of Granite

Een samenvatting van het rapport kunt u downloaden op de website van Landelijke Werkgroep India. In het onderzoek worden ook andere Nederlandse importeurs genoemd, zoals Jetstone, Michel Oprey & Beisterveld en Kerasom Groothandel In Tegels. Arte werkt samen met Michel Oprey & Beisterveld, maar meldt dat die samenwerking alleen de verwerking van keramiek Neolith The Size betreft.

Leave A Reply