Hella Jongerius wint BNO Piet Zwart prijs 2021

0

Hella Jongerius werd eerder dit jaar al benoemd tot BNO-erelid en is nu uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs. Dit, vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en betekenis voor huidige en volgende generatie ontwerpers.

Hella Jongerius

Hella Jongerius is bekend geworden door haar keramiek en bij het grote publiek wellicht vooral vanwege haar collectie vazen voor IKEA. De jury van de BNO Piet Zwart Prijs is vooral enthousiast over haar ongelofelijke hoeveelheid kennis op het gebied van kleuren en ongebruikelijke materiaalcombinaties.

Jongerieus werkt(e) voor internationale merken zoals Ikea, Vitra, KLM, Danskina, Maharam en Artek. Na haar studie aan Design Academy Eindhoven (destijds AIVE) viel ze op door ontwerpen als de Soft Urn en een zachte, flexibele wasbak. In 1993 richtte ze haar eigen studio Jongeriuslab op en in 2009 verplaatste ze haar ontwerpstudio naar Berlijn, waar ze nog steeds woont en werkt.

Hella Jongerius voor IKEA

Experimenteel

“Als geen ander koppelt Hella Jongerius ontwerpskills en ambachtelijkheid aan de mogelijkheden van industriële vervaardiging”, aldus de jury van BNO. “Ze beweegt zich schijnbaar vanzelfsprekend in en tussen werelden die vaak nog ver van elkaar af staan: de wereld van de kunsten en de wereld van het bedrijfsleven. Ze heeft een sterk onderzoekende en experimentele houding, maar is vervolgens ook in staat om haar vindingen met welgekozen partners om te zetten in productie, distributie en opschaling.”

Pioniersgeest

Haar meubelontwerpen, stoffen en interieurproducten hebben inmiddels wereldfaam en haar werk is opgenomen in de vaste collecties van talloze musea waaronder MoMA (New York), V&A (London) en Centre Pompidou (Parijs). In het voorjaar van 2021 volgde de solotentoonstelling ‘Hella Jongerius: Woven Cosmos’ in de Gropius Bau (Berlijn), een presentatie die zich in de loop van de tijd ontwikkelde.

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs heeft grote bewondering voor de manier waarop Hella Jongerius onderzoekt, experimenteert, grenzen verlegt en voortdurend blijft pionieren. “Hella Jongerius bezit een bewonderenswaardige pioniersgeest, creativiteit en zakelijke vermogens en is daarmee een voorbeeldig rolmodel voor het Nederlandse ontwerpveld.”

 

Comments are closed.