In het nieuws: “Toponderhandelaars vertellen hoe ze duizenden euro’s van keukenprijs halen”

0

Wat kost een keuken? NU.nl publiceerde afgelopen week een uitgebreid artikel over hoe gehaaide consumenten onderhandelen met keukendealers. “Mijn tactiek: geen tegenbod doen, maar alleen maar zeggen dat het veel te duur is.”

Dat er bij de meeste keukenretailers wel te onderhandelen valt over de prijs van een keuken, is inmiddels wel bekend bij de consument. Sommige kopers proberen het onderste uit de kan te halen. Zij vertelden aan Nu.nl hoe zij dat doen.

“Het eerste bedrag waar de verkoper mee kwam, was 23.000 euro. Maar nog voordat we iets konden zeggen, werd er een toneelstukje opgevoerd met een collega en werd de prijs 18.000 euro. Mijn tactiek: geen tegenbod doen, maar alleen maar zeggen dat het veel te duur is. Zo ging het met stapjes naar beneden. De verkoper moest elke keer bellen met het hoofdkantoor en was dan even weg. Het duurde wel drie uur in totaal”, vertelde Sjors Ferwerda.

Na drie uur was de verkoper al gezakt naar ongeveer 12.000 euro. “Ik had nog steeds het idee dat er meer in zat. We zijn weggelopen met de mededeling dat we verder gingen kijken. Toen werd het 11.000 euro en hebben wíj gezegd: deal. Het was soms wel ongemakkelijk. Maar ik bekeek het zakelijk. Ze gaan mij nooit een keuken verkopen als ze er niet alsnog geld aan overhouden.”

Professionele onderhandelaar

Iemand die van dit onderhandelen zijn werk heeft gemaakt is ene Menno van Keukenannkoopmakelaar, wiens achternaam bekend is bij de redactie van NU.nl.

Hij werkte in het verleden zelf bij een grote keukenboer en onderhandelt nu namens consumenten op basis van no cure, no pay. “De klant mag eerst zelf onderhandelen. Alles wat ik er verder nog vanaf haal, is winst. Ik krijg 25 procent van dat bedrag, of 35 procent, als ik precies dezelfde keuken elders goedkoper kan regelen.”

Hij heeft alvast een paar onderhandeltips voor de consument:

  • “Ga voorbereid op pad. Welke indeling en wat voor materiaal wil je? Welke apparaten zijn voor jou noodzakelijk? Laat je vervolgens geen dingen aanpraten die je niet wil.”
  • “Beslis nooit meteen. Het belang van de keukenzaak is jou zo snel mogelijk over de streep trekken. Een aanbieding geldt nooit maar één dag, wat die verkoper ook beweert: het is onzin. Zet geen handtekening, probeer eerst te vergelijken.”
  • “Bedenk een budget en deel dat ongeveer met de verkoper. Er zijn keukens van 5.000 euro en van 30.000 euro. Je kunt geen goed advies krijgen als je niets deelt. Zeg bijvoorbeeld: tussen de 10.000 en 13.000 euro.”
  • “Haal de emotie eruit als er allerlei argumenten komen waarom een stoomoven fijn zou zijn. Ga je die echt gebruiken? Je kunt wel iets afwijken van je plan, maar niet te veel.”
  • “Vraag expliciet wat het installeren kost en wat het inhoudt. Als je iemand kent die het goedkoper kan, kun je flink besparen.”

Hij besluit: “Je hoeft geen medelijden te hebben met keukenzaken. Die verdienen genoeg.”

Comments are closed.