INretail analyseert rechtszaak: keukenzaak of consument, wie heeft gelijk?

0

Bij de levering van een nieuwe keuken wordt de gloednieuwe vloer beschadigd. Wie betaalt de rekening? In de rubriek ‘Een UitgesprokenZaak’ van INretail behandelt beleidsadviseur consumentenzaken Marjan Spronk deze case.

Bron: Pexels

Wanneer er schade ontstaat in de woning van de consument tijdens het plaatsen van een keuken, is dit natuurlijk altijd een vervelende zaak. Wie uiteindelijk ook moet opdraaien voor de schade, het was altijd beter geweest als de schade nooit had ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen, vindt brancheorganisatie INretail.  Daarom publiceert de organisatie over zaken waar de keukenbranche van kan leren.

Informeren

In dit geval heeft het keukenbedrijf de consument geïnformeerd over het afdekken van de vloer. Dit heeft de consument ook gedaan, behalve in ruimtes waar de werknemers van het keukenbedrijf niet hoefden te komen.

Door het verschuiven van de platen afdekmateriaal is er toch schade aan de vloer ontstaan. Ook kwamen de medewerkers in de ruimtes waar geen bescherming lag. Helaas heeft de consument de parketvloer te kort voor het bezoek van de keukenzaak behandeld met olie. Die was nog niet helemaal uitgehard met als gevolg dat de vloer snel beschadigde. De vraag was nu: moet de ondernemer de schade betalen, ja of nee?

De uitspraak

Marjan Spronk: “Het oordeel is aan de bindend adviseur: moet de ondernemer de schade vergoeden? Nee, oordeelt de bindend adviseur. Dat de platen schoven en (daardoor?) de nog niet uitgeharde olie op de vloer beschadigd is, is aan de klant te wijten. In principe zou de schade op andere plaatsen in de woning wel voor vergoeding in aanmerking komen, maar omdat de olie nog niet was uitgehard heeft dit op zijn minst mede invloed op het ontstaan van de schade gehad.”

Tips van INretail:

  • Wat de ondernemer goed heeft gedaan, is de klant informeren over de noodzaak om de klant de eigendommen te laten beschermen, met tips hoe dat moet gebeuren.
  • Klaarblijkelijk heeft de ondernemer de klant niet geïnformeerd (en misschien de parketteur ook niet) over de risico’s bij werkzaamheden van verschillende bedrijven die overlappen of te kort op elkaar zitten, waardoor schade onvermijdelijk is. Verse verf/lak/olie/stucwerk etc. is immers extra kwetsbaar.
  • Het verstrekken van goede informatie over de levering kan voorkomen dat er schade en geschillen ontstaan. Want het is leuk dat deze ondernemer gelijk heeft gekregen, maar beter is dat er geen schade ontstaat. Voorkomen is beter dan genezen!
  • Ons advies: kijk of je naar aanleiding van een geschil of andere situaties bij klachten je informatie/correspondentie nóg beter kunt maken. Een klacht kan zo een leermoment zijn.

Comments are closed.