By

Li-Fi is het nieuwe Wi-Fi, zo bleek uit een demonstratie van het bedrijf Basic6 Li-Fi tijdens de technologiebeurs CES in Las Vegas. Datacommunicatie kan nu via licht verlopen, afkomstig van normale LED lampen.

Deze technologie zorgt ervoor dat winkels hun klanten kunnen volgen met het signaal van lampen en bepaalde informatie meesturen die op dat moment van toepassing is. Eindgebruikers kunnen thuis muziek en videobeelden versturen door middel van een speciale lamp en ook zonnepanelen kunne van Li-Fi voorzien worden.

Meer bereik

Het is nog niet duidelijk wanneer deze technologie in gebruik wordt genomen. Maar dat het potentie heeft, is zeker. Te denken valt aan ontwikkelingslangen waar lastmile-connectiviteit vaak een probleem is. Het gaat hier om het laatste stuk van de verbinding tussen het netwerk en de consument. De bestaande lichtinfrastructuur kan hiervoor ingezet worden, zodat iedereen verbonden.

Beperkingen van het huidige netwerk

Onze mobieltjes zenden maandelijks meer dan 600 terabytes aan gegevens uit. Draadloze communicatie is inmiddels een nutsvoorziening, zoals elektriciteit en water. Een van de problemen is echter capaciteit. Radiofolven hebben hun beperkingen, zijn schaars en duur, zo laat de website lifi.nl weten.

“Het zijn deze beperkingen waardoor het niet mogelijk is om aan de stijgende vraag naar draadloze gegevensoverdracht te voldoen”, aldus de website. “Het geschikte deel van het elektromagnetische spectrum is hiervoor te klein. Er is nog een probleem en dat is efficiëntie. De 1,4 miljoen cellulair radiomasten verbruiken veel energie. De meeste van die energie wordt niet gebruikt om radiogolven uit te zenden maar om de basisstations te koelen. De efficiëntie van een dergelijk basisstation is slechts ongeveer vijf procent.

Een ander probleem waar iedereen zich steeds vaker bewust van lijkt te zijn is de beschikbaarheid. Zo moet je je mobiele telefoon bijvoorbeeld uitschakelen in het vliegtuig. Veiligheid (zowel beveiliging als privacy) is nog een andere kwestie. In ziekenhuizen vormen radiogolven een veiligheidsrisico. Radiogolven dringen door muren heen en kunnen worden onderschept, iemand met slechte bedoelingen kan gebruik maken van je netwerk.”

Hoe Li-Fi werkt

Li-Fi moet een oplossing bieden. Li-Fi is een draadloze datacommunicatie technologie dat Light Emitting Diodes (LEDs) gebruikt voor het verzenden van data via licht. We hoeven alleen gloeilampen te vervangen door LED lampen, halfgeleiders met een heel interessante eigenschap.

“De intensiteit van LED lampen kan bij extreem hoge snelheden worden in- en uitgeschakeld. Dit is een fundamentele basiseigenschap voor het gebruik van Li-Fi technologie. Een mooi voorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van het zichtbare-lichtspectrum zijn afstandsbedieningen. Een afstandsbediening maakt gebruik van een infrarode LED. In principe schakel je de LED aan en uit”, aldus Lifi.nl.

“De LED geeft een eenvoudige datastroom van lage snelheid met zo’n 10.000 a 20.000 bits per seconde. Dit is echter niet snel genoeg voor bijvoorbeeld het streamen van een video. Met Li-Fi wordt niet alleen een enkele datastroom verstuurd, maar worden duizenden parallelle datastromen bij hoge snelheden verzonden. De lamp moet aanblijven om gegevens te verzenden maar je kunt het dimmen tot een niveau dat het lijkt te zijn uitgeschakeld. Deze signaalverwerkingstechnologie maakt het mogelijk om met LED lichtbronnen gegevens (data) te verzenden.

Aan elke LED lichtbron kan een kleine microchip worden aangebracht. Hierbij worden dan twee basisfuncties gecombineerd; verlichting en draadloze datacommunicatie. In de toekomst zullen er niet alleen 14 miljard lampen maar ook 14 miljard Li-Fi’s zijn voor een schonere, groenere en zelfs betere toekomst.”

Gerelateerde berichten

Ook wel eens vergeten wanneer je iets in de koelkast hebt gestopt? Hoe lang is die kip nog...

Fabrikant Arte constateert dat er veel vraag is naar handgemaakte producten. “Dat heeft alles te...

De TRÅDFRI-app waarmee je slimme led-verlichting kunt aansturen, wordt binnenkort de IKEA Home...