By

Tijdens Beurs Eigen Huis laat Niko zien hoe men een woning nog slimmer kan maken. De fabrikant spreekt met name over de nieuwe connected switch app waarmee je op stand schakelaars en stopcontacten kunt bedienen. 

Niko Home Switch app smart schakelaars en stopcontacten

Het Connected Switch pakket van Niko

Dit werkt als volgt: met de app kan de gebruiker verlichting aan- of uitschakelen en dimmen, de rolluiken en zonwering openen of sluiten en toestellen die in een stopcontact zitten aan- of uitschakelen, zoals een televisie of radio.

Beveiliging

De app kan ook zorgen voor een betere beveiliging van de woning, stelt Niko. Zo is het mogelijk om via een weekkalender de lampen of rolluiken automatisch te laten werken op vooraf ingestelde tijdstippen, zodat inbrekers denken dat je thuis bent. In de app is ook zichtbaar of de lamp brandt en het rolluik opengetrokken is, zodat je altijd weet wat er in huis gebeurt.

Niko Home Control wireless

Niko Home Control wireless oplossing

Renovatietip

Het is mogelijk om schakelaars toe te voegen of vervangen door schakelaars met een draadloze zender. Dit zijn draadloze schakelaars, ontvangers voor verlichting, rolluiken en tussenstekkers (een stopcontact dat je in een vast stopcontact stopt). Een voordeel van deze schakelaars is dat men ze op elke ondergrond kunnen plakken, schroeven of gewoon neerleggen. Zelfs op de badrand is veilig.

De draadloze schakelaar is wel flink duurder dan een vast exemplaar, maar daar staan een hoop voordelen tegenover, stelt Niko. Zo worden werkuren bespaard voor kap- en breekwerk en kan de schakelaar geplaatst worden waar men maar wil. De bijgeleverde batterij hoeft maar eens in de vier tot vijf jaar vervangen te worden. Wil de gebruiker de draadloze schakelaar slim maken, dan moet nog een gateway worden geïnstalleerd. Dit maakt bediening via de connected switch app mogelijk.

Niko Home Control

Een tweede onderwerp dat Niko tijdens Beurs Eigen Huis in de spotlights zet, is Niko Home Control. Dit nieuwe automatiseringssysteem moet de elektrische installatie in een woning comfortabeler, handiger en veiliger maken.

“Een klassieke elektrische installatie, waarbij één schakelaar één lamp bedient, is niet meer van deze tijd”, stelt Niko. “Dit is niet aanpasbaar en groeit niet met je mee. Met Niko Home Control willen we meer flexibiliteit bieden.”

Een schakelaar vervangen voor een bewegingsmelder, een extra schakelaar aan het systeem koppelen, verlichting ook dimmen in plaats van alleen aan- en uitschakelen. Tijdens de beurs kunnen de opties van Niko Home Control per thema ontdekt worden: basisinstallatie, veiligheid, comfort en ventileren/verwarmen.

Gerelateerde berichten

Ook wel eens vergeten wanneer je iets in de koelkast hebt gestopt? Hoe lang is die kip nog...

Fabrikant Arte constateert dat er veel vraag is naar handgemaakte producten. “Dat heeft alles te...

De TRÅDFRI-app waarmee je slimme led-verlichting kunt aansturen, wordt binnenkort de IKEA Home...