Kabinet wil ‘updateplicht’ voor smart apparaten

0

Smart apparatuur – ofwel, apparaten die verbinding maken met internet – moeten door de verkopers ervan geüpdatet worden, stelt het kabinet. Vanaf 2021 worden ze hiertoe wettelijk verplicht.

Op dit moment hoeven verkopers van televisies, telefoons en slimme huishoudelijke apparaten de apparaten niet te updaten. “Maar consumenten moeten weten wat zij van deze apparaten mogen verwachten”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken tegen het AD.

Het wetsvoorstel gaat waarschijnlijk vanaf 2021 van kracht. Dit tot tevredenheid van de Consumentenbond. Deze organisatie is al langer tegen ‘het totaal ontbreken van de regelgeving’ over het update van slimme apparaten. Woordvoerder Gerard Spierenburg verklaarde tegenover het NOS Radio 1 Journaal dat “consumenten daardoor snel na aankoop niet meer het apparaat in huis hebben waar ze in de winkel voor hebben betaald.”

Spierenburg benadrukt in dit gesprek ook dat er nog wel wat aanpassingen gemaakt kunnen worden voor het wetsvoorstel van kracht gaat. Zo vindt hij het “een beetje scheef” dat verkopers verantwoordelijk worden voor het updatebeleid van fabrikanten en is hij benieuwd hoe lang verkopers verplicht worden om de apparaten te updaten.

Leave A Reply