K&D jaaroverzicht

0

Blikt u terug op een mooi jaar? Wat is het eigenlijk allemaal gebeurd? Een overzicht van het keukennieuws van 2018.

Vola

Januari

Kranenfabrikant VOLA startte het jaar met een mooi jubileum: het bedrijf bestaat 50-jarig. Verder werden in januari de Good Design Awards uitgereikt aan onder andere Falmec en Dekton. Ook was er goed nieuws voor de vastgoedmarkt: de dalende huur van de winkelprijzen stabiliseerde. “De huurstijgingen zijn veelal het gevolg van een kwaliteitsimpuls aan het winkelgebied. Zo gingen de prijzen in Breda omhoog door de heropening van winkelcentrum De Barones”, meldt Retailtrends.

Boretti

Februari

Boretti verhuisde naar het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam en in België ging de BatiBouw van start met opvallend veel keukennieuws. Tijdens een bezoek aan deze beurs troffen we bijzondere designs aan, bijvoorbeeld het altijd exclusieve en creatieve designbureau Dirk Cousaert. Niet veel later publiceerden we een uitgebreid interview met dit Belgische ontwerpbureau dat, ruim een jaar na het overlijden van de topontwerper, zijn draai weer heeft gevonden. 

Het consumentenvertrouwen nam weer toe

Maart 

De verkoopcijfers van 2017 werden in maart bekend gemaakt en de woonwinkels scoorden voor het vierde jaar op rij bijzonder goed. De gemiddelde stijging van de omzet was 8,6%. Keukenspeciaalzaken realiseerden zelfs een groei van 9,7%!

Dekker

April

Dekker opende dit voorjaar het Dekker Trend Center in Zevenhuizen. Gernot Mang (49) werd aangesteld als managing director bij Poggenpohl. En dit voorjaar luidden ook de eerste noodkreten in de bouw: aannemers kwamen handen tekort. Daarnaast kregen ook toeleveranciers het moeilijk. Het was lastig  om de stijgende vraag naar bouwmaterialen bij te benen. Dit vertraagde uiteraard de bouw en vervolgens ook de verkoop van keukens. Toch was april ook een heugelijke maand voor de keukenbranche. Want,… de EuroCucina ging weer van start. Dit inspirerende designfeest in Milaan werd weer bezocht door veel keuken- en interieurspecialisten. Ook K&D was van de partij en we keken er onze ogen uit. De markt zit duidelijk in de lift: de stands waren groot, net als het nieuwe productaanbod. 

Fisher & Paykel tijdens de EuroCucina in Milaan

Mei

In mei weer goed nieuws voor de keukenhandel: het eerste kwartaal van 2018 was een succes. Keukenverkopers noteerden een opvallende omzetgroei van 11,6%. Dit is ook onder de aandacht gekomen van Der Kreis die de succesvolle resultaten nog een keer noemt tijdens de jaarvergadering, dit keer niet traditioneel in Urk, maar op een nieuwe locatie in Utrecht. De organisatie waarschuwde echter ook voor een stijgend aantal fouten, met name orderfouten. Hierdoor kan de marge op keukens dalen, wat de druk op keukenleveranciers onnodig vergroot.

Tot slot bleek uit onderzoek van BSH dat 20% van de vrouwen spijt heeft van de aanschaf van keukenapparatuur. Met name de kookplaat en oven zijn vaak geen succes. Alle reden voor nog beter verkoopadvies dus.

Juni

Een glaasje wijn bij de verkoop van een wijnklimaatkast? Dat mag niet. Drank verkopen mag niet zomaar in Nederland. Daar komt nu verandering in, zo hoorden we in juni.

Met een groep ondernemers ging INretail al in 2016 naar Den Haag om dit punt kracht bij te zetten. Als de wet erdoor komt, wordt het makkelijker om in de winkel verschillende functies te mengen. In juni startte de brancheorganisatie ook een actie om winkeliers te ondersteunen bij het verhogen van de gastvrijheid. (Zie bovenstaande tabel) Verbeter je verkoopskills voor alle doelgroepen. Misschien een goed voornemen voor 2019?

Juli

Vanaf deze zomer luistert Google Assistant ook naar het Nederlands. Scharnierenfabrikant GRASS meldde dat het een nieuw centraal distributiecentrum in Oostenrijk gaat bouwen voor maar liefst 45 miljoen euro. Dit is de grootste investering van moederbedrijf Würth Group ooit. En Poggenpohl is voor de achtste keer op rij verkozen tot ‘Superbrand’.

Augustus

Uit onderzoek bleek deze zomer dat Nederlanders hun interesse lijken te verliezen in smart homes. Dat stond haaks op het productaanbod dat we aantroffen op de IFA die eind augustus van start ging. Dit is de grootste techbeurs in Europa. Van keukenapparatuur tot spiegels en luiers; ‘smart’ lijkt het toverwoord. Ondertussen stabiliseerde de omzet van de woonbranche. De hoge piek was voorbij. Nog een nieuwtje: Nederland is weer een keukenketen rijker met de komst van Eggo in Breda. De Belgische keukenondernemer heeft grote plannen voor Nederland.

September

September was natuurlijk de maand van de beurzen. Biënnale Interieur opende voor de 50ste keer de deuren en de Küchenmeile in Duitsland was weer een groot succes. Veel locaties die voor de Nederlandse vakhandel interessant zijn, hebben een facelift gekregen en Keller Keukens organiseerde een nieuwe expositie genaamd Holland Trend Haus, niet de verwarren met het Holland Haus uit het verleden.

Oktober

IKEA had in oktober lekker veel nieuws te melden. Zo gaat het concern op de ‘groene’ toer met de productie van meubelen die gemaakt zijn van gerecycled plastic. En het woonwarenhuis gaat een kleine winkel in een stadscentrum in Engeland openen. Grote merken die weer winkels in stadscentra openen lijkt een trend. Miele kondigt ook een eigen winkel aan in hartje Amsterdam.

Deze tafel met inductiekookplaat van LaCornue is een meubelstuk op zich

November

We moeten van gas af, stelt de overheid. Maar consumenten moeten nog wel even wennen aan koken op inductie. Daarom startten  voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, UNETO-VNI en INretail in november een campagne getiteld ‘Koken met een Stekker’.

Keller lanceerde deze maand het circulaire keukenproces, iets wat helemaal past bij de trend van het circulair bouwen. En inmiddels wordt op de valreep van 2018 al gesproken over een ‘ernstig tekort’ aan ambachtslieden in de woonbranche. Vakmannen en -vrouwen zijn dus hard nodig om de economie draaiende te houden.

December

We sluiten het jaar af met de opening van Neolith’s eerste showroom in Nederland en een hagelnieuw keukenmodel van Scavolini. De meeste keukenhandelaren blikken tevreden terug op 2018. Al met al zijn de omzetcijfers gestegen en kijkt men hoopvol uit naar 2019. Kansen zijn er zeker, maar… je moet ze natuurlijk wel pakken. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd welk nieuws we u volgend jaar mogen brengen. Voor nu:

Een hele fijne jaarwisseling en een succesvol 2019! 

Leave A Reply