Keller Keukens ontwikkelt circulair keukenproces

0

De circulaire economie is in de bouwwereld een onontkoombaar fenomeen. Niet in de laatste plaats, omdat de overheid wil dat Nederland in 2050 volledig recyclebaar bouwt. Keller ontwikkelt daarom een circulair proces voor de keukenretail. Sander Mors legt uit wat dit betekent.

Sander Mors

Sander Mors is Business Development Manager bij Keller Keukens. Samen met Bart Meeuwsen, directeur Keller Keukens, leidt hij de werkgroep ‘circulaire keukens’. Een proces dat gerust een ontdekkingsreis genoemd mag worden. “We zijn de eerste in de branche en dat betekent op veel fronten pionieren.

Toch hebben we ervoor gekozen om gelijk aan de slag te gaan. Als je begint met eindeloos vergaderen en voorstellen schrijven, dan heb je over een jaar nog steeds geen concrete stappen gezet.

Het is namelijk erg gemakkelijk om beren op de weg te zien en dat houdt het hele proces enorm tegen. We zijn dus gewoon begonnen en over die beren maken we ons pas druk als we ze daadwerkelijk tegenkomen.”

Verantwoord produceren

Keller zet sterk in op de ontwikkeling van een verantwoord productieproces. Zo heeft de fabrikant vorig jaar april een CO2-neutraal productieproces gerealiseerd in haar fabriek in Bergen op Zoom. Diverse aanpassingen aan het productieproces hebben daar aan bijgedragen, zoals stroomvoorziening via zonnepanelen en de investering in een eigen biomassa-installatie waarmee Keller haar fabriek verwarmt.

Daarnaast wordt gewerkt aan een flinke uitbreiding van het assortiment FSC-gecertificeerde modellen en laserafkanting moet de keukens duurzamer maken. Hier noemt Keller diverse argumenten voor:

  • De lasertechniek zorgt ervoor dat er geen naad zichtbaar is, waardoor de randen eenvoudig schoon te houden zijn en de keuken langer mooi blijft.
  • Het maakt de fronten bovendien extra vocht- en hittebestendig, waardoor ze langer
    meegaan.
  • Tot slot is laserafkanting is bovendien minder milieubelastend, omdat er geen lijm voor wordt gebruikt.

 

Circulair

Voor het circulair productieproces voor de keukenbranche worden al pilots gedraaid. Sander Mors: “Keller is erg actief in renovatieprojecten. We leveren nieuwe keukens, maar in het afgelopen jaar ging in Alkmaar een pilot van start waarbij we de oude keukens direct terugnamen.

Na het succes hiervan hebben we ook bij een project in Den Helder een pilot uitgezet. Dit zijn voor ons belangrijke leermomenten. Voor het einde van het jaar willen we nog zo’n tien projecten op deze wijze doen, dat zijn nog ongeveer duizend keukens die we terugnemen. De ervaring die we hierbij opdoen is essentieel voor het realiseren van een concrete business case.

De impact kan uiteindelijk enorm zijn. We hebben twee miljoen huurwoningen in Nederland. De projecten die we nu realiseren zijn dus nog maar het topje van de ijsberg.”

Recyclen

Er zijn twee manieren waarop die oude keukens gerecycled kunnen worden. Wanneer de keukens nog in redelijke staat verkeren, kunnen ze door Keller herplaatst worden. Zo niet, dan faciliteert Keller de ontmanteling en recycling ervan.

De keukenonderdelen worden dan verwerkt tot grondstoffen die opnieuw de economie in kunnen. “Al onze keukens bestaan uit spaanplaat en dat kan gemakkelijk gerecycled worden”, legt Mors uit. “We leveren de oude platen terug aan de houtleverancier die ze weer verwerkt tot nieuwe platen. Wij kopen die vervolgens weer in voor onze nieuwe keukens.

Dat klinkt als een eenvoudig proces, maar dat is het bepaald niet. We krijgen nu te maken met diverse branches en spelers daarin, zoals afvalverwerkingsbedrijven. De grote uitdaging is om die partijen samen te brengen.

Men denkt namelijk snel in problemen, maar door samenwerking kunnen we juist tot duurzame oplossingen komen. Aan de andere kant; wij zijn natuurlijk ook de enige in de keukenbranche die momenteel een circulair keukenproces opzet. En alles wat nieuw is, is nu eenmaal spannend.”

De grootste uitdagingen

“Het verwerken van de werkbladen die we leveren is een andere grote uitdaging. De meeste keukens die we ophalen zijn zo’n vijftien jaar oud. We hebben in de periode dat ze geplaatst werden behoorlijk wat verschillende materialen gebruikt. Waaronder materiaal dat je niet kunt recyclen, omdat er lijm en chemische stoffen in zitten.

Denk bijvoorbeeld aan multiplex en in nog oudere keukens vinden we zelfs nog chicron, een vorm van terrazzo. Dit materiaal bestaat uit steenkorrels, gevat in witte cement.

Soms zijn uitdagingen heel onverwachts. Zo brengen we containers en namen we vervolgens de containers met de oude keukenmaterialen mee. Dat bleken verschillende soorten containers en die passen blijkbaar niet op dezelfde vrachtwagens. Dat zijn van die logistieke problemen waar je toch een oplossing voor moet vinden. Uiteindelijk moet het proces zo vloeiend mogelijk verlopen en mag er zo min mogelijk energie verloren gaan.”

Flinke investering

“Ik vind het heel interessant”, vervolgt Mors. “We komen echt bij veel verschillende bedrijven over de vloer en praten over processen waar we ons normaliter helemaal niet mee bezig hoeven te houden.

De werkgroep die we in het leven hebben geroepen bij Keller komt eens in de twee weken samen om verder te werken aan het circulaire keukenproces en we investeren veel tijd en moeite in dit project.

Ook financieel is het natuurlijk wel een investering. Toch vinden we het echt nodig. De circulaire economie is nu eenmaal de toekomst. Voor de bouw, maar dus ook voor de keukenbranche.

Nu gaan al die keukens gewoon de verbrandingsoven in. Het is veel verstandiger om te bedenken hoe we iets terug kunnen geven aan de wereld.”

Leave A Reply