By

De markt voor smart homes en kleine utiliteit wordt groter en groter. Dit blijkt uit een recent marktonderzoek van BSRIA. De strijd om de protocollen is nog niet gestreden, maar KNX heeft momenteel het grootste marktaandeel in Nederland.

BSRIA deed in januari onderzoek naar de markt voor slimme woningen en kleine utiliteit in verschillende landen: China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast deed het een wereldwijde prognose.

Er wordt wereldwijd een groei van 20 procent verwacht. De grootste toename wordt verwacht in de Britse markt, namelijk een groei van 29 procent. De totale waarde van de wereld markt wordt in 2017 geschat op 15,8 miljard dollar. Voor 2021 wordt verwacht dat dit 29,8 miljard zal bedragen.

De studie voorspelt een snelle groei in de verkoop van zowel producten als systeemintegratie, maar omdat de markt nog in de kinderschoenen staat, verwacht men een lager verkoopniveau voor service en onderhoud.

Uit de rapporten blijkt dat luxe villa’s het grootste individuele marktsegment is, goed voor 25 procent van de marktwaarde. Het op één na en op twee na grootste marktsegment, respectievelijk kantoren en hotels, vertegenwoordigen in totaal 23 procent van de markt.

Dominerende protocollen

Als het gaat om communicatieprotocollen, dan wordt de markt in Noord-Amerika gedomineerd door fabrikantspecifieke (proprietary) protocollen, in tegenstelling tot Europa en China. Hier zijn protocollen als Z-Wave, Zigbee en KNX belangrijk, waarbij de laatste momenteel de grootste speler blijkt.

In Nederland heeft KNX momenteel een marktaandeel van 34 procent, gevolgd door Z-Wave met 25 procent en Zigbee en fabrikantspecifieke protocollen met beide 15 procent. Wi-Fi heeft een relatief klein aandeel.

Dit komt doordat dit communicatiekanaal als nadeel heeft dat het meer energie verbruikt. Bovendien kan het gebruik hiervan door producten en systemen de andere internetverbindingen in een woning vertragen.

Gerelateerde berichten

Landal GreenParks kreeg al een onderscheiding als ‘meest duurzame reismerk van Nederland’ en...

Hoe ga je (meestal) naar IKEA? Met de auto natuurlijk. Je koopt namelijk steevast meer dan je in...

Door het uitbreken van het coronavirus in Noord-Italië is de EuroCucina opgeschort tot juni. Niet...

Leave a Reply