Koken op inductie; voor- en nadelen

0

Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnet. Steeds vaker zien we dan ook inductie in de keuken. De voordelen van deze technologie? Wij zetten er vijf op een rij die voor toekomstig gebruikers belangrijk zijn.

Bron: Bertazzoni / OFED Kennisbank

Snel en veilig

Hitte alleen in de pan en daarom nooit meer je handen verbranden. Bij inductie wordt de warmte namelijk niet in de kookplaat opgewekt, maar in de bodem van de pan – dé reden waarom je voor inductie magnetische pannen nodig hebt. Hoe het werkt? Warmte ontstaat door moleculen in de pan langs elkaar te wrijven en op die manier een elektromagnetisch veld op te wekken. Anders dan bij keramisch koken, waarbij de warmte onder het glas wordt opgewekt, is na uitschakelen de warmte ook direct weg. Dat – en omdat er geen open vlam aanwezig is – maakt inductie de veiligste manier van koken. Met name voor huishoudens met kinderen is dit een enorme pré.

Makkelijk schoon te houden

Schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig. De gladde, keramische kookzones van een introductiekookplaat worden lang niet zo vies als andere kookplaten. En zijn dus heel makkelijk schoon te maken en houden. Ook goed om te weten: omdat de zones alleen verhit worden door de restwarmte van de pannenbodems, brandt bijvoorbeeld overgekookt water of gemorste tomatensaus niet in. Dat scheelt hardnekkige vlekken op de plaat. Klaar met koken? Dan hoef je alleen nog snel de plaat af te nemen.

Zuinig en goedkoop

Bij een gasvlam gaat veel warmte langs de pan, waardoor warmte verloren gaat. Dat gebeurt bij inductie niet: alleen de panbodem wordt verhit en niet de plaat eromheen. Een paar cijfers: kook je op inductie, dan wordt tachtig tot negentig procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, terwijl dit bij gas of keramisch koken slechts vijftig tot zestig procent is. Een ander voordeel: na het koken is het glas wel warm, maar niet extreem heet zoals bij keramisch koken. Koken op inductie is dan ook een goede manier om energie te besparen.

Gemakkelijk

Gewend aan gas en bang om je kookkunsten te verliezen als je overstapt op inductie? Geen zorgen. Ook als je kookt op inductie kun je de plaat in sommige gevallen bedienen met draaiknoppen. Daarmee bedien je de platen net zo intuïtief als je bij een gasfornuis zou doen. Overstappen was nog nooit zo gemakkelijk. Daarnaast reageert de kookplaat direct op de bediening. De temperatuur stijgt of daalt dus vrijwel net zo snel als bij gas.

Chefwaardig

Over overstappen, draaiknoppen en bang zijn om je kookkunsten te verliezen gesproken: veel mensen zijn bang met inductie minder ‘het gevoel van koken’ te hebben. Want échte chefs koken toch altijd op gas? Mis! Hoewel inderdaad veel restaurants van oudsher op gas koken, stappen ook veel professionele keukens over op inductie. Even wennen, maar zodra ze eenmaal gewend zijn willen veel koks niet meer terug.

Nadelen

De inductiekookplaat kent ook een nadeel. De gebruikte pannen moeten wel van een geschikt materiaal gemaakt zijn. Anders heeft het magnetisch veld geen effect. Je kunt op een inductiekookplaat dus niet koken met pannen of schalen van glas, kunststof of aardewerk. Inductie werkt alleen als de bodem magnetische metalen bevat. Koper en aluminium zijn bijvoorbeeld niet magnetisch.

Leave A Reply