Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Tot 2500,- subsidie voor digitaliserende MKB’ers
    • Vijf nieuwe boeken over eten
    • Vloerenfabrikant COREtec dit najaar op vier beurzen aanwezig
    • DKG Groep krijgt Groene Pluim
    • Nederlanders stellen grote aankopen uit
    • Arte bouwt verder aan duurzame toekomst
    • RAK Ceramics neemt kranenspecialist Kludi over
    • Falmec Nederland kijkt positief terug op EuroCucina
    Keuken & Design
    • Home
    • Markt
      • Awards
      • Evenementen
      • Financieel
      • Keukenmarkt
      • Woningmarkt
      • Literatuur
    • Interieur
      • Smart
      • Verlichting
      • Wanden en vloeren
    • Producten
      • Apparatuur
      • Keukens
      • Kranen
      • Spoelbakken
      • Werkbladen
    • Designers
    • K&D Wiki
    • Adverteren
    • Abonneren
    Keuken & Design
    Home » Berichten » Koken op inductie; voor- en nadelen

    Koken op inductie; voor- en nadelen

    Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnet. Steeds vaker zien we dan ook inductie in de keuken. De voordelen van deze technologie? Wij zetten er vijf op een rij die voor toekomstig gebruikers belangrijk zijn.

    Bron: Bertazzoni / OFED Kennisbank

    Snel en veilig

    Hitte alleen in de pan en daarom nooit meer je handen verbranden. Bij inductie wordt de warmte namelijk niet in de kookplaat opgewekt, maar in de bodem van de pan – dé reden waarom je voor inductie magnetische pannen nodig hebt. Hoe het werkt? Warmte ontstaat door moleculen in de pan langs elkaar te wrijven en op die manier een elektromagnetisch veld op te wekken. Anders dan bij keramisch koken, waarbij de warmte onder het glas wordt opgewekt, is na uitschakelen de warmte ook direct weg. Dat – en omdat er geen open vlam aanwezig is – maakt inductie de veiligste manier van koken. Met name voor huishoudens met kinderen is dit een enorme pré.

    Makkelijk schoon te houden

    Schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig. De gladde, keramische kookzones van een introductiekookplaat worden lang niet zo vies als andere kookplaten. En zijn dus heel makkelijk schoon te maken en houden. Ook goed om te weten: omdat de zones alleen verhit worden door de restwarmte van de pannenbodems, brandt bijvoorbeeld overgekookt water of gemorste tomatensaus niet in. Dat scheelt hardnekkige vlekken op de plaat. Klaar met koken? Dan hoef je alleen nog snel de plaat af te nemen.

    Zuinig en goedkoop

    Bij een gasvlam gaat veel warmte langs de pan, waardoor warmte verloren gaat. Dat gebeurt bij inductie niet: alleen de panbodem wordt verhit en niet de plaat eromheen. Een paar cijfers: kook je op inductie, dan wordt tachtig tot negentig procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, terwijl dit bij gas of keramisch koken slechts vijftig tot zestig procent is. Een ander voordeel: na het koken is het glas wel warm, maar niet extreem heet zoals bij keramisch koken. Koken op inductie is dan ook een goede manier om energie te besparen.

    Gemakkelijk

    Gewend aan gas en bang om je kookkunsten te verliezen als je overstapt op inductie? Geen zorgen. Ook als je kookt op inductie kun je de plaat in sommige gevallen bedienen met draaiknoppen. Daarmee bedien je de platen net zo intuïtief als je bij een gasfornuis zou doen. Overstappen was nog nooit zo gemakkelijk. Daarnaast reageert de kookplaat direct op de bediening. De temperatuur stijgt of daalt dus vrijwel net zo snel als bij gas.

    Chefwaardig

    Over overstappen, draaiknoppen en bang zijn om je kookkunsten te verliezen gesproken: veel mensen zijn bang met inductie minder ‘het gevoel van koken’ te hebben. Want échte chefs koken toch altijd op gas? Mis! Hoewel inderdaad veel restaurants van oudsher op gas koken, stappen ook veel professionele keukens over op inductie. Even wennen, maar zodra ze eenmaal gewend zijn willen veel koks niet meer terug.

    Nadelen

    De inductiekookplaat kent ook een nadeel. De gebruikte pannen moeten wel van een geschikt materiaal gemaakt zijn. Anders heeft het magnetisch veld geen effect. Je kunt op een inductiekookplaat dus niet koken met pannen of schalen van glas, kunststof of aardewerk. Inductie werkt alleen als de bodem magnetische metalen bevat. Koper en aluminium zijn bijvoorbeeld niet magnetisch.

    Gerelateerd

    Previous ArticleOudejans Keukendesign overgenomen door EigenHuis
    Next Article Win met de Küppersbusch klanttevredenheidsonderzoek

    Leave A Reply Cancel Reply

    Lees K&D Online
    Premium

    De meubelmaker: Riante woonkeuken in voormalige Amsterdamse balletschool

    Veganistisch interieurdesign: wat is dat eigenlijk?

    Inge van Poppel: Wordt ook wel ‘de meubelfluisteraar’ genoemd

    Ryan Lalay: De marketeer die ook handelt in keukens

    Manja ten Berge-Hutten: 28 jaar ervaring

    Kranen van Dornbracht nu beschikbaar als BIM-data

    Bob Romijnders: “Keuken is een belangrijk puzzelstuk”

    Nanne Schuiveling: Van danseres naar interieurarchitect

    Frans Pahlplatz: “Er worden veel te veel keukens weggegooid”

    “Alsof ik naar een hele slechte film keek”

    Nieuwsbrief
    Nieuwsbrief
    Contact
    Pressure Media
    Postbus 16
    8070 AA Nunspeet
    06-18118260
    info@pressuremedia.nl
    Abonneer je op deze blog

    Wil je niet wachten tot de volgende nieuwsbrief en meteen een bericht krijgen als wij hier iets nieuws posten? Meld dan hieronder jouw email-adres aan!

    Volg ons op Instagram
    Volg ons op Instagram

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.