Machtsstrijd en financiële onrust bij Alno

0

Het is een turbulente zomer voor Alno. De Zuid-Duitse keukenfabrikant heeft faillissement aangevraagd en hoopt op een doorstart. Ondertussen melden Duitse media over een machtsstrijd binnen het concern.

Het begon allemaal met de aanvraag voor een faillissement op 11 juli. Alno kampt al jaren met verlies, het dieptepunt was het negatieve resultaat van 67.2 miljoen euro in 2016. Het bedrijf kan niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen en hoopt op een doorstart. Dit is te lezen in een officiële persverklaring van het concern.
Dochterbedrijven Wellmann GmbH & Co KG en Logistiek & Service GmbH waren op 11 juli ook onderdeel van de faillissementsaanvraag, voor dochterbedrijf Pino Küchen volgde de aanvraag niet veel later.

Machtsverhoudingen
Alno kreeg dit jaar een andere bestuursvoorzitter en schrapte 350 van de in totaal 2100 banen. De herstructurering leidde tot financieel succes, aldus de persverklaring, maar niet voldoende.
Ondertussen is er veel onrust ontstaan over de leiding van Alno. De controversiële Bosnische ondernemersfamilie Gastor is grootaandeelhouder van het concern en hier wil voormalig CFO Ipek Demirats een einde aan maken. Zij lijkt daarbij steun te krijgen van enkele grote partners, zoals Whirlpool.

Clan
Er gaan verschillende verhalen rond over de situatie, maar het lijkt erop dat de Gastor-clan wordt beschuldigd niet voldoende vertrouwen te hebben in het concern. Ipek Demirats moest dit voorjaar plotseling vertrekken bij Alno, zij heeft zich volgens Duitse media eerst stil ingekocht in investeerdersgroep First Epa, om vervolgens andere partijen als Whirlpool over te halen om mee te doen in de hetze tegen de Gastors. First Epa heeft inmiddels een bod gedaan op Pino, een bedrijf dat op zichzelf nog winstgevend is.

Incomplete keukens
Ondertussen wordt hard gewerkt aan een concept voor een reorganisatie. Er moet hard gewerkt worden, want grote klanten als Bielefelde Möbeleinkaufsverbund VME, een van de grootste klanten van ALNO, klaagt in Duitsland dat incomplete keukens worden geleverd. Het leveren van de grote hoeveelheid ontbrekende onderdelen is inmiddels urgent geworden.

Leave A Reply