By

Prinsjesdag brengt positief nieuws. Voor de meeste huishoudens geldt dat de koopkracht gaat stijgen. Het gaan dan wel niet om een grote stijging, maar aan het einde van de maand houden we wel meer over. 

Het kabinet meldde tijdens Prinsjesdag dat de koopkracht voor het merendeel van de bevolking stijgt. Maar liefst 90 procent zou erop vooruit gaan. Het Centraal Planbureau heeft daarop nog eens een berekening gedaan over de daadwerkelijke groei.

Berekening

Het CPB meldt het volgende: De groei van de Nederlandse economie komt in 2016 en 2017 uit op 1,7 procent. De werkeloosheid daalt dit jaar naar 6,2 procent en blijft volgend jaar stabiel. Het overheidstekort daalt naar 1,1 procent van het bbp in 2016 en 0,7 procent in 2017.

Daarnaast is er dus het positieve nieuws over de koopkracht te melden. Werkenden gaan er met 1,1 procent op vooruit, net als uitkeringsgerechtigden. Gepensioneerden gaan er gemiddeld 0,7 procent o vooruit.

Bij deze berekening is rekening gehouden met de maatregelen van het kabinet voor 2017. Daarna wordt het nieuws over de koopkracht minder rooskleurig.

“De mediane statische koopkracht stijgt niet in de periode 2018-2021. De mediane koopkracht van werkenden neemt niet toe in de periode 2018-2021 en die van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden daalt”, aldus het CPB.

 

 

Nieuwsgierig naar wat jouw koopkracht gaat doen? Het NOS heeft een tool ontwikkeld waarmee je dit kunt berekenen.

Gerelateerde berichten

Geplande bouwprojecten met een waarde van 14 miljard euro kunnen waarschijnlijk niet doorgaan...

De stand van SCHOCK is dit jaar gewijd aan een dubbel jubileum. De fabrikant laat bezoekers door...

Winkelpanden zijn minder waard geworden, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van beursgenoteerde...