By

Bloemkool staat over het algemeen niet bekend als meest favoriete groente van velen, en toch kun je er heerlijke gerechten mee maken. Sterker nog, Kathy Kordalis, schreef er een kookboek vol mee.

Bloemkool-pompoencurry, lasagne met bloemkool, of bloemkool-maïsbrood met groene chili, gefrituurde bloemkoolroosjes in bierbeslag of gnocchi van bloemkool met asperges. Het boek Bloemkool boost bevat maar liefst 60 recepten waarin bloemkool de hoofdrol speelt. Dat betekent veel vezels en mineralen, en weinig koolhydraten.

Bij deze een klein kijkje in Bloemkool boost.

Bloemkoolrisotto

Deze risotto is gemaakt met een deel ‘bloemkoolrijst’ en een deel risottorijst. Hij is net zo romig als een traditionele risotto, maar is voedzamer en bevat minder koolhydraten.

4 Personen

20 g ongezouten boter

scheutje olijfolie

1 ui, fijngehakt

250 g risottorijst

flinke snuf saffraan

90 ml droge witte wijn

900 ml warme groentebouillon

40 g Parmezaanse kaas (of een vegetarische variant), fijn geraspt, plus extra voor erbij

geraspte schil en versgeperst sap van 1 citroen

400 g bloemkool, geraspt of gehakt in een keukenmachine

100 g jong boerenkoolblad

 Smelt de boter samen met de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui toe en bak hem 10-15 minuten tot hij zacht is maar nog niet begint te kleuren.

Draai het vuur middelhoog, voeg de risottorijst toe en roer hem een paar minuten goed door het vet tot elke korrel ermee is bedekt. Voeg de saffraan toe en roer hem goed door de rijst.

Giet de witte wijn in de pan en laat hem een paar minuten zachtjes koken onder regelmatig roeren.

Roer de warme groentebouillon beetje bij beetje door de rijst en wacht tot de bouillon helemaal is opgenomen voor je de volgende hoeveelheid toevoegt. Blijf zo 15-20 minuten bouillon toevoegen tot de rijst gaar en romig is.

Roer de geraspte kaas, de citroenschil en het -sap, geraspte bloemkool en boerenkoolblaadjes door de rijst en warm alles nog 3 minuten door. Schep de risotto in een schaal en strooi er extra kaas over.

Bloemkooltortilla uit de oven

Deze tortilla heeft weinig koolhydraten, maar des te meer smaak en is geschikt voor zowel brunch als diner. In de koelkast bewaarde restjes vormen een heerlijk tussendoortje. Je kunt de tortilla pittiger maken door het toevoegen van Spaanse peper.

6 personen

1 middelgrote bloemkool, in roosjes

10 grote eieren

5 el olijfolie

1/2 bosje dille, alleen het loof, plus extra ter garnering

1/2 bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering

150 g bloem

21/2 tl bakpoeder

1/2 tl gemalen kurkuma

11/2 el zwart sesamzaad, plus extra ter garnering

200 g fijn geraspte Parmezaanse kaas of een vegetarisch alternatief

100 g geroosterde rode paprika, in stukken (uit pot is prima)

1 grote rode ui, in parten

50 g granaatappelpitten

zout en versgemalen zwarte peper

springvorm met een doorsnee van

22 cm, de bodem bekleed met bakpapier en de zijkant goed met boter ingesmeerd

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de bloemkoolroosjes in een pan, voeg een theelepel zout toe en giet er zoveel water over dat ze onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de bloemkoolroosjes 15-20 minuten koken tot ze zacht zijn. Doe ze in een vergiet en laat ze een paar minuten uitlekken en een beetje afkoelen.

Klop de eieren en olijfolie in een kom door elkaar. Meng in een andere kom de kruiden, bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het sesamzaad en de Parmezaanse kaas door elkaar en voeg het geheel, beetje bij beetje en al kloppend, aan het eiermengsel toe. Voeg voorzichtig roerend eerst de bloemkoolroosjes en daarna de paprika toe. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper.

Giet het bloemkoolbeslag in de beklede en ingevette springvorm en schik de partjes ui erbovenop. Bak de tortilla 45 minuten midden in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gestold is.

Laat de tortilla een beetje afkoelen, haal hem uit de springvorm en strooi er granaatappelpitten, dille, koriander en zwart sesamzaad over. Serveer de tortilla.

Gerelateerde berichten

Deze maand bestaat Marktplaats alweer twintig jaar. In een nieuw boek van Olivier van Duijn,...

In Bier in de keuken combineert bierexpert Melissa Cole twee van haar passies: heerlijke brouwsels...

Zeewier wordt door zowel wetenschappers als foodies gezien als hét ingredient van de toekomst. Het...

Leave a Reply