By

AMS Institute en TU Delft ontwikkelen een keuken die niet vervangen hoeft te worden, maar met enkele nieuwe elementen weer jaren mee kan. De circulaire keuken werd getoond tijdens de week van de circulaire economie.

Het gaat nog om een prototype, ontworpen door het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions en wetenschapers van faculteit bouwkunde aan de TU Delft.

De basis van de keuken is een ‘dockingstation’ waarin modules geplaatst worden. Deze zijn uiteraard gemaakt van milieuvriendelijk materialen en bestaan uit losse frames. Daarin kunnen vervolgens functiemodules, zoals een fornuis of een wasbak, geklikt worden. Met dit kliksysteem kan ook de stijl van de keuken veranderd worden.

Samenwerking

De ontwikkelaars hebben twee jaar gedaan over de totstandkoming van het concept en hebben hiervoor de samenwerking gezocht met keukenbouwer Bribus, woningcorporaties, fabrikant ATAG en aannemingsbedrijf Dirkzwager Groep.

Businessmodel

Bij de keuken hoort ook een circulaire businessmodel. Het dockingstation en de basiselementen van de keuken kunnen rechtstreeks aan een woningcorporatie verkocht worden, met een terugkoopgarantie en een onderhoudscontract. Hierdoor heeft de woningcorporatie weinig kosten aan de keuken en hoeft de keuken niet gesloopt te worden.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de keuken. Hiervoor krijgt het project subsidie van de Europese klimaatcommunity EIT Climate-KIC.

Gerelateerde berichten

In Bier in de keuken combineert bierexpert Melissa Cole twee van haar passies: heerlijke brouwsels...

Cosentino viert de opening van het Los Angeles Cosentino City Center met Silestone ambassadeur en...

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao Retail Non-Food algemeen...

Leave a Reply