By

Foto:Migranten, Mayra, picknick dwars over de grens, Tecate, Mexico, Verenigde Staten, 2017 © JR

Een luchtfoto waarop eten amper te zien in. Een exemplarisch beeld voor het genre voedselfotografie, dat zelden alleen over eten gaat, stelt fotografiemuseum FOAM in Amsterdam. De tentoonstelling Feast for the Eyes is nog open tot 3 maart.

Op een bloedhete dag in 2017 picknicken inwoners van Mexico en de Verenigde Staten gezamenlijk aan weerszijden van de grens, dwars door de muur heen die de scheidingslijn vormt tussen beide landen. Dit project is georganiseerd en vastgelegd door de Franse kunstenaar JR.

“Eten brengt mensen samen, het is onderdeel van onze cultuur. Het is een afhankelijkheid die iedereen ter wereld – jong of oud, arm of rijk – heeft: eten is een overlevingsmiddel”, stelt FOAM.

“Status en welvaart zijn af te lezen in voedselfotografie door de jaren heen in Feast for the Eyes. Zo zie je groepen mensen wachten bij het schaarse eten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij de voedselbank in New Mexico, of juist de gulzigheid in de jaren zeventig met beelden van pancakes in een typisch Amerikaanse diner en vette hamburgers.”

Gerelateerde berichten

Voor de meeste consumenten is het bedenken en aanschaffen van een nieuwe keuken een hele...

Alno kan de interieurs van alle kasten leveren in antraciet. Dit valt niet alleen in de smaak van...

AMS Institute en TU Delft ontwikkelen een keuken die niet vervangen hoeft te worden, maar met...

Leave a Reply