By

Dit najaar is er volop design op televisie. VPRO zendt naar aanleiding van de Dutch Design Week in Eindhoven uiteenlopende programma’s uit waarin het onderwerp ‘design’ centraal staat.

Van het maakproces tot de betekenis van design; de programma’s gebruiken verschillende vertelvormen en invalshoeken om het onderwerp ‘design’ te bespreken. Hieronder een overzicht van de televisieprogramma’s.
Ontwerper en ondernemer Bas van Abel

VPRO Tegenlicht – De eerlijke onderneming

Zondag 23 oktober om 21.05 uur op NPO 2
Bas van Abel, ontwerper, ondernemer en ambassadeur van de Dutch Design Week, besloot een mobiele telefoon te maken waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. De dilemma’s die hij bij het produceren van zijn Fairphone tegenkomt, zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.

VPRO Tegenlicht Meet Up

Woensdag 26 oktober om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Bezoekers kunnen samen met de makers en relevante gasten binnen het thema meepraten over de VPRO-Tegenlicht uitzending De eerlijke onderneming. Toegang is gratis.
Elfie Tromp (r) en fooddesigner Chloé Rutzerveld

Dagelijkse dosis design

Van 24 t/m 28 oktober dagelijks om 20.30 uur op NPO Cultura
Schrijfster en presentatrice Elfie Tromp neemt de kijker mee naar de meest opzienbarende designers van de Dutch Design Week. Hoe ziet de toekomst er volgens deze Willie Wortels uit? Ze gaat onder andere op pad met fooddesigner Chloé Rutzerveld die stroopwafels maakt van worteltjes en bezoekt het atelier van Floris Kaayk waar hij werkt aan The Modular Body. Ook test Elfie een masturbatiepak, raakt ze verdwaald in een bed van twintig vierkante meter en helpt ze Maarten Baas een dag mee met de opbouw van zijn expositie Maarten Baas makes time. Dagelijkse dosis design is een programma van VPRO Dorst, het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO.

Nooit Meer Slapen

Donderdag 20 oktober 00.00-01.00 uur op NPO Radio 1
Op donderdag 20 oktober is Bas van Abel, één van de ambassadeurs van de Dutch Design Week, een uur lang te gast in het dagelijks cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Verder zijn er dagelijks korte reportages te horen vanaf de Dutch Design Week.
The Tree Trunk Chair van Maarten Baas

VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens?

22 t/m 30 oktober in het VDMA-gebouw in Eindhoven
VPRO Medialab doet onderzoek naar nieuwe platforms en formats om verhalen te vertellen. Op de Dutch Design Week kunnen bezoekers in het VDMA-gebouw een vervreemdende en tegelijk magische mixed reality ervaring ondergaan via de HoloLens. Een Virtual Reality-bril extraordinair: je ziet de fysieke wereld en de HoloLens voegt hier een laag VR aan toe. Beleef in een paar minuten hoe tweehonderd jaar verstrijken in hetslow design-verhaal van The Tree Trunk Chair, het meest recente ontwerp van Maarten Baas dat pas in 2216 voltooid is. Door een mal te plaatsen in een jonge boom ontstaat er gedurende tweehonderd jaar een stoel in de stam. De boom wordt geplant in de tuin van het Groninger Museum, waar in 2216 de stoel geoogst kan worden. Loop in de HoloLens VR beleving onder de takken door, ontmoet bijzondere personages en bepaal zelf het verloop van je beleving.

Now Future Talkshow

Donderdag 27 oktober om 19.30 uur in het Klokgebouw in Eindhoven
In samenwerking met de VPRO organiseert de DDW dit jaar de vierde editie van de Now Future Talkshow. Tijdens deze avond spreekt VPRO-presentator Pieter van der Wielen met Bas van Abel, ondernemer en ontwerper van de Fairphone, grafisch ontwerper en curator Luna Maurer en Robert Suarez,managing director van de afdeling Design en innovatie van SU Labs, over het onderzoek, de overwegingen en de processen achter hun ontwerpen.
Eva Cleeven

Eva la Futura

Eva Cleeven vlogt zich als Eva la Futura naar de technologische toekomst. Welke visie hebben kunstenaars op big data, drones en virtual reality? Op de Dutch Design Week gaat Eva la Futura op bezoek bij Maarten Baas voor het project The Tree Trunk Chair en de mixed reality ervaring met de HoloLens van het VPRO Medialab die bezoekers tijdens de DDW kunnen ondergaan.

VPRO 3voor12

22 tot en met 30 oktober
3voor12/Eindhoven verslaat het muzikale gedeelte van de Dutch Design Week uitgebreid op de site en sociale media en deelt de beste interviews, verslagen en recensies ook met de landelijke 3voor12-redactie en de 3voor12-nieuwsbrief.

vpro.nl/ddw

Vanaf zaterdag 15 oktober
In de week voorafgaand aan de Dutch Design Week publiceert vpro.nl elke dag een videoportret van één van de genomineerden voor de Dutch Design Awards, de headliners van het festival. Met portretten van MVRDV (Crystal Houses), Harvey Otten & Ted Schulten (World of Food) en Social Label (>Veeg By Dick van Hoff). Naast het dossier met alle VPRO-programmering en inhoud over en vanaf de Dutch Design Week, geeftvpro.nl/ddw tien tips die niet je niet mag missen. Deze zijn zondag 23 oktober online te vinden.

VPRO Gids – DDW special

VPRO Gids 43, die dinsdag 18 oktober verschijnt, bevat een special van tien pagina’s over de Dutch Design Week. Met aandacht voor verschillende highlights van het festival en interviews met ambassadeurs Maarten Baas en Bas van Abel.

VPRO Koos

VPRO’s media-app Koos besteedt dagelijks aandacht aan de Dutch Design Week in de vorm van een leuke mediatip: een interview, filmpje, fotoserie, game, noem maar op. Download de app hier.
Gerelateerde berichten

Geplande bouwprojecten met een waarde van 14 miljard euro kunnen waarschijnlijk niet doorgaan...

De stand van SCHOCK is dit jaar gewijd aan een dubbel jubileum. De fabrikant laat bezoekers door...

Winkelpanden zijn minder waard geworden, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van beursgenoteerde...