By

De New Material Award 2016 van € 15.000 is dit jaar toegekend aan Olivier van Herpt voor Functional 3D Printed Ceramics. Van Herpt ontwikkelde een 3D printer die normale klei zonder toevoeging van water kan printen. Hiermee slaat hij een brug tussen de modernste technieken en een eeuwenoud ambacht.

unnamed-5Winnaar van de New Material Fellow 2016 is Diana Scherer met Interwoven, waarbij zij plantenwortels omvormt in een textielachtig materiaal. Minister Bussemaker van het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap reikte de twee prijzen uit bij de opening van de tentoonstelling New Material Award 2016.

Alle achttien genomineerde ontwerpen zijn te zien tijdens Dutch Design Week in Eindhoven van 22 t/m 30 oktober in de Kazerne.

De New Material Award is een tweejaarlijkse prijs van Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut, die kunstenaars en ontwerpers uitdaagt om duurzame materialen en innovatieve technieken toe te passen. Uit 88 inzendingen koos een nominatiecommissie achttien ontwerpen. Een vakjury selecteerde de winnaar van de New Material Award en de New Material Fellow.

Winnaar New Material Award: Olivier van Herpt-53Winnaar New Material Award: Olivier van Herpt

Voor Functional 3D Printed Ceramics ontwikkelde Van Herpt zelf een 3D printer die normale klei zonder menging met water kan printen in dunne lagen en met fijne details. De jury van de New Material Award oordeelt: “Met deze zelfgebouwde 3D printer slingert Olivier van Herpt een eeuwenoud ambacht de 21ste eeuw in.”

Dankzij deze innovatieve techniek kunnen vervuilende plastics worden vervangen door een zeer duurzaam en hoogwaardig cultureel materiaal. Zijn werk is ‘open-source’, hierdoor is zijn uitvinding openbaar en kan iedereen deze gebruiken. Van Herpt ontvangt voor zijn ontwerp € 15.000 voor het doorontwikkelen van het project.

New Material Fellow: Diana Scherer

New Material Fellow: Diana Scherer

Kunstenaar Diana Scherer ontvangt de New Material Fellow 2016 voor Interwoven, waarin zij plantenwortels laat groeien tot een sterk en duurzaam materiaal.

Scherer stuurt de groei van wortelstelsels door middel van mallen en weet zo bijzondere patronen te creëren. In samenwerking met de Radboud Universiteit onderzoekt Scherer onder andere of onder de grond een jurk kan groeien.

De jury ziet zeker toepassingsmogelijkheden in dit originele concept, dat met de New Material Fellow nog onbekende resultaten kan bereiken. Scherer ontvangt een half jaar begeleiding van Het Nieuwe Instituut bij het verder uitwerken van het idee.

Over de award

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek en wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken.

Eerdere edities werden gewonnen door Julia Veldhuijzen van Zanten, Tjeerd Veenhoven, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters en Marjan van Aubel.

Gerelateerde berichten

Voor de meeste consumenten is het bedenken en aanschaffen van een nieuwe keuken een hele...

Alno kan de interieurs van alle kasten leveren in antraciet. Dit valt niet alleen in de smaak van...

AMS Institute en TU Delft ontwikkelen een keuken die niet vervangen hoeft te worden, maar met...