“Meubels en sculpturen waarop je kunt koken”

0

“Een keuken moet functioneel, maar toch vooral mooi zijn. Koken doe je meestal maar één keer per dag en de rest van de tijd moet een keuken bijdragen aan de sfeer in huis.” Bart (32) en Mark (27) Bakker hebben een duidelijke visie op keukendesign.

Naar eigen zeggen ontwerpen en maken de broers meubelstukken of sculpturen waarop je kunt koken. Studio SOOL in Assen is geen traditioneel keukenbedrijf. De jonge onderneming onderscheidt zich met massief houten keukens die als objecten lijken te zweven in de ruimte. Ontwerper Bart bedenkt en tekent, meubelmaker Mark werkt de keukens in de eigen werkplaats uit.

 

Bart volgde een opleiding architectuur aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft vier jaar bij een architectenbureau gewerkt. Mark voltooide een opleiding tot meubelmaker, eveneens in Amsterdam.

Als hun ouders vanuit Roelofarendsveen naar Assen verhuizen en hun vader een eigen timmerbedrijf begint, gaat Mark mee. “Om mijn vader te kunnen helpen met de bouw van ons huis heb ik me ingeschreven als zzp’er, na de voltooiing wilde ik verder met meubels maken,” zegt Mark.

Later is Bart bij de eenmanszaak ingestapt, het begin van studio SOOL, ontwerpende meubelmakers. “Ons eerste gezamenlijke project was de keuken van Bart”, vertellen de broers. Zij blijken goed samen te werken en delen de passie voor het werken met hout. “We werken met hart en ziel, dat lees je terug in onze naam. SOOL is afgeleid van ‘soul’, maar dan fonetisch op z’n Nederlands geschreven.”

Schuine hoek

Eén van de pronkstukken van Studio SOOL is een keuken met schuine hoeken. “Inspiratie halen we uit tastbare dingen of kunstuitingen. Zoals de PXL (spreek uit als ‘pixel’) tafel, gemaakt van vier verschillende houtsoorten en geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan”, vertelt Bart.

“Het idee voor de schuine hoeken openbaarde zich ineens op een zondagmorgen aan de ontbijttafel. Ik sneed een hoek van een nieuw pakje roomboter en ineens lag er een nieuw ontwerp op tafel. We hebben het idee verwerkt in een keuken voor bij wie we ook de rest van het interieur hebben gedaan.”

De keuken bestaat uit twee massieve blokken van Amerikaans kersenhouten. Het blok met spoelfunctie is 1 meter 40 bij 1 meter 20 en het andere blok is 1 meter bij 1 meter 80. Beide blokken hebben aan alle kanten opbergruimte. Bovenop ligt een 4 mm dik rvs werkblad met inductiekookplaat dat beide delen verbind. Een houten draagarm zorgt ervoor dat het blad niet doorbuigt.”

Prijzige laden

Als het aan Studio SOOL ligt, zijn alle keukens die de werkplaats in Assen verlaten, zo’n tien per jaar, voorzien van lades. “Een duurdere optie dan deurtjes en planken maar in onze optiek praktischer en efficiënter. Vooral de 65 centimeter diepe lade is fantastisch”, vertelt Mark.

“We kiezen voor lades en beslagproducten van Blum, want ook op een slechtlopende lade worden we afgerekend. Onze keukens hebben veelal dertig tot veertig lades. Onze klanten krijgen een open offerte en kunnen precies zien wat we voor het maken rekenen en wat de onderdelen kosten. Helaas sneuvelt de hoeveelheid lades vaak als eerste als een offerte moet worden aangepast.”

Kwaliteit

De gemiddelde prijs voor een keuken van Studio SOOL ligt rond de veertigduizend euro. Daarvoor krijg je een unieke, handgemaakte keuken. “Voor elke serieuze klant maken we zo’n tien plattegrondstudies en schetsen. Het gekozen ontwerp werken we uit en eventueel maken we een maquette”, vertelt Mark.

“Indien akkoord gaan we zagen, frezen en draaien. Het hele proces duurt ongeveer een maand. Bart en ik kennen elkaar door en door. We weten van elkaar dat we alles waar kunnen maken wat we aan de klant beloven. Daarom blijven we ook in de toekomst met z’n tweeën werken.

We willen niet groter, uitbreiden of mensen in dienst nemen. Kwaliteit is het allerbelangrijkste. Met personeel in dienst ligt miscommunicatie op de loer. We maken liever tien keukens met z’n tweeën, dan vijftien met iemand erbij.”

Om het unieke karakter van de producten te waarborgen willen de broers ook geen echte showroom. “We hebben een ontvangst- en vergaderruimte waar één keukenopstelling staat en natuurlijk de werkplaats.

Weet je wat er gebeurt als we een showroom hebben met meerdere opstellingen? Dan gaan mensen combineren. Van de ene keuken willen ze dit frontje en van de andere opstelling dat blad. Elke klant krijgt een speciaal voor hen ontworpen keuken.”

Boom in huis

De keukens van Studio SOOL zijn al bijzonder, toch proberen de broers er vaak nog iets extra’s aan toe te voegen. “Mensen met een strakke witte villa in Groningen wilden een keuken waarin ze konden eten en borrelen met vrienden”, herinnert Mark zich. “Steekwoorden waren ‘strak, natuur en warmte’.

Bart kwam met een ontwerp van twee iepenhouten blokken met daartussen een massief houten boomstam als bar waarop je kunt leunen. Maar ja, het duurt jaren voordat de kern van een 30 centimeter dikke Iep helemaal droog is, de kans op werking was te groot.

Als alternatief hebben we de boom in 30mm planken gezaagd en de tussenruimtes opgevuld. Zo bleef de boomcontour intact en is de kans op werking geminimaliseerd.”

Staal profiel

Om het kromtrekken van fronten van lades of deuren tegen te gaan, hebben de broers een slimme oplossing bedacht die niet te koste gaat van de opbergruimte. “De gangbare aanpak is dikke latten aan de binnenzijde bevestigen om kromtrekken van het hout tegen te gaan. De indelingsmogelijkheden van een kast worden daardoor echter beperkt.

Door van boven naar beneden op maat gemaakte staalprofielen in te frezen verlies je geen ruimte en weersta je de werking van het hout. Maar hout is sterk, zo sterk zelfs dat er nóg een factor nodig was om het te ‘verslaan’. Net als bij parketvloerdelen maken we nu ook horizontale zaagsneden om de spanning uit het hout te halen.”

Nieuw pand

Studio SOOL maakt ook badkamers en meubelen, zoals de spinnenpoottafel of de PXL, maar keukens is de kurk waarop de onderneming drijft. “Driekwart van de omzet komt voor rekening van keukens.” Het bedrijf wil niet groeien, maar op termijn wel graag verhuizen. “We zitten nu nog in een saai verzamelgebouw op een nietszeggend industrieterrein. Een vrijstaand pand op een zichtlocatie met veel bomen en groen zou goed passen bij de producten die we maken. Het zijn natuurlijke sieraden voor de woning.”

Leave A Reply