By

Nog even en dan wordt ook de halogeenlamp uit de winkel verbannen. Voor die tijd helpt Milieu Centraal consumenten met een keuzehulp voor led-lampen. De voorlichtingsorganisatie adviseert de halogeenlampen direct om te wisselen, ook al zijn ze nog niet stuk.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat in Nederlandse huizen nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen branden. De helft hiervan hangt op plekken waar lampen het meeste branden, zoals de woonkamer en de keuken. Er zijn gemiddeld 13 halogeenlampen in een woning. Met de vervanging van deze lampen door led-lampen kan men gemiddeld 15 euro aan stroom per jaar besparen.

“Omdat het verwisselen van een halogeenlamp niet zo makkelijk is als een hebben wij een keuzehulp gemaakt”, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal. “In 5 stappen leggen wij uit waar je op moet letten als je een led-lamp wilt kopen. Zo helpen we miskopen te voorkomen.”

“Ledlampen lijken duurder door de hogere aankoopprijs”, vervolgt Stolk. “Maar ze zijn uiteindelijk een stuk goedkoper dan een halogeen- of gloeilamp. Ze gaan veel langer mee, gemiddeld 25 jaar. Bovendien zijn ledlampen 75% zuiniger dan halogeenlampen en 80% zuiniger dan gloeilampen.”

De 5 stappen in de keuzehulp zijn:

Stap 1: pak de oude lamp.
Stap 2: noteer de kleine lettertjes.
Stap 3: kies het gewenste licht.
Stap 4: dimbaar? Controleer de schakelaar.
Stap 5: ga naar de winkel of shop online.

Gerelateerde berichten

Nederland consumeerde in 2018 ruim 20 procent minder materialen dan in 2000. Ook de...

“Luxueus tijdloos en doelbewust in eenvoud.” Zo omschreef de de jury van de iF Design Awards de...

Cevisama is een gigantische beurs voor keramiek, badkamerproducten en natuursteen in Spanje. Hier...

Leave a Reply