Minder, maar betere verkooppunten in ‘Vitale Buitenstad’

0

INretail en Bureau Stedelijke Planning lanceren het project ˜Vitale Buitenstad” en de bijbehorende site www.vitalebuitenstad.nl. Het doel is om retailers, beleidmakers en vastgoedeigenaren te helpen het evenwicht te verbeteren in vraag en aanbod.

Met de buitenstad wordt bedoeld: alle verkooppunten die niet in de reguliere winkelgebieden gevestigd zijn. Het hierbij om

  • Verspreide bewinkeling binnen en buiten bebouwde kom en op bedrijfsterreinen;
  • Grootschalige concentraties, als woonboulevards, retail parken en autoboulevards;
  • Bijzondere winkelgebieden, als Factory Outlet Centra (FOC’s).

“Sinds 2005 steeg het aantal verkooppunten in de Buitenstad met 8% en het totale winkeloppervlak zelfs met 20%”, meldt INretail. “Door deze groei zijn vraag en aanbod op een flink aantal plaatsen niet in balans en past de winkelstructuur niet meer bij de wens van de consument. Ook neemt internet een steeds prominentere plek in, wat deels ten koste gaat van de behoefte aan fysieke winkelmeters.”

Eigen aanpak

Er zijn dus teveel winkelmeters, oftewel verkooppunten. Het project Vitale Buitenstad moet zorgen voor meer balans. “De Buitenstad heeft minder, maar wel betere verkooppunten en gebieden nodig. Veranderend consumentengedrag en verdergaande digitalisering vragen om maatregelen. Ieder gebied is anders en heeft een eigen aanpak nodig.”

Samen met partners

INretail en Bureau Stedelijke Planning gaan samen met projectpartners kennis over de Buitenstad vergaren. Dat gebeurt via onderzoek en  werksessies met deskundigen en belangstellenden. Ook wordt een gezamenlijke koers bepaald en worden instrumenten verzameld of ontwikkeld die in de praktijk helpen bij het nemen van lokale maatregelen. Op 1 oktober 2018 worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd tijdens het congres Vitale Buitenstad.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deelname aan de werksessies en het bepalen van effectieve instrumentaria. Dat kan op de site www.vitalebuitenstad.nl en via het Linkedin-account van Vitale Buitenstad.

Leave A Reply