Nederlanders stappen massaal over op elektrisch koken

0

Vorig jaar koos ruim 73% van de Nederlanders een elektrische kookplaat, meldt de Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu.

Was Nederland vroeger echt een ‘gasland’, nu kiezen de meeste consumenten voor koken op een elektrische kookplaat. In 2016 werd er voor het eerst vaker voor elektrisch dan voor gas gekozen. In 2017 koos al 58% voor een elektrische kookplaat en vorig jaar lag het percentage op 73%.

Onder elektrische kookplaten vallen inductie, halogeen en keramische kookplaten, maar de inductiekookplaten zijn verreweg het meest populair, omdat ze zuinig zijn met stroom.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden, Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit”, stelt Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu.

“De volgende stap is nu de verwarming. Wie nu kiest voor een hr-ketel zit nog vijftien jaar aan het gas vast. Aardgasvrij wonen moet voor zoveel mogelijk mensen mogelijk worden gemaakt. Daarvoor is het nodig dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen van hun gemeente over het verduurzamingsplan voor hun wijk. Ook is het belangrijk dat er financiële steun blijft voor de aanschaf van duurzame apparaten.”

Leave A Reply